Câți dintre noi nu am încercat măcar o dată supa la plic sau tăițeii instant? Se gătesc rapid și au un gust acceptabil dar ai citit vreodată eticheta completă a ingredientelor conținute? Știi ce reprezintă toate acele denumiri? Sunt unele ingrediente a căror nume îți pot da fiori, de exemplu E215, ceea ce reprezintă sarea de sodiu a parahidroxibenzoatului de etil. Da, și noi ingerăm asemenea substanțe fără să știm.
De asemenea, datorită nevoii de hrană la nivel global, producția de alimente procesate și ingredientele chimice folosite pentru producerea lor au crescut exponențial față de secolul trecut.
Din păcate, alimentele cu conținut ridicat de conservanți, aditivi, coloranți sintetici și tot felul de chimicale, s-au normalizat pe piața alimentară, încât noi, consumatorii, am ajuns să ne obișnuim cu aceste noi ”gusturi” și arome sintetice. Ba mai mult, mai nou, producătorii au găsit o soluție ingenioasă pentru a păcăli consumatorii, adoptând strategii de marketing pentru care să ducă spre falsa ”naturalețe” a aromelor sintetice, folosind sintagma ”identic natural”.
În articolul de mai jos veți găsi o listă detaliată a ingredientelor conținute de supele instant, cât și descifrarea acestora și modul cum acționează în corpul nostru.
În urma studiilor făcute pe o serie de produse de tip supe instant de către o echipă de experți, condusă de Conf. univ. dr. Costel Stanciu de la Asociația pentru Protecția Consumatorului din România, s-a constatat că aceste produse conțin cantități ridicate de sare ( 12,8 grame cu 156% peste norma admisă zilnică pentru consum), arome artificiale, aditivi alimentari din belșug și doar în cantități infime, legume și carne.
Astfel, au rezultat că cele mai des întâlnite substanțe chimice conținute de supa la plic sunt:
Aditivul alimentar E621, respectiv glutamatul monosodic ( MSG) este o substanță potențiatoare de aromă. Acest aditiv este prezent în peste 90% din produsele analizate. Nu există studii care să demonstreze direct că acest aditiv este nociv, dar sunt persoane care acuză diverse stări de greață, moleșeală, dureri de cap, palpitații, hiperactivitate, etc. după ingerarea produselor care conțin MSG.
Produsele cu conținut cu MSG, nu sunt recomandate spre consum, sugarilor și copiilor mici.
Acesta a fost găsit la peste 70% din produsele analizate.
Hidrogenarea este procesul prin care se adaugă hidrogen la acizii nesaturați pentru a-i face mai stabili. Acest proces transformă grăsimile vegetale bune (acizii nesaturați) în grăsimi rele (acizii grași trans) solide, cu o durabilitate mai mare. Cercetările științifice arată că uleiul de palmier hidrogenat are efecte dăunătoare asupra organismului. Consumat pe termen lung poate duce la apariția cancerului de colon și boli cardiace. Pe etichete. MSG-ul este trecut sub diverse noțiuni, datorită faimei sale
Următorii termeni se referă la MSG ca ingredient: glutamat, hidrolizat, autolizat, protează, carrageenan, maltodextrină, cazeinat de sodiu, oțet balsamic, malț de grâu, extract de drojdie, extract de malț, drojdie de bere, amidon din porumb, amidon din grâu, amidon alimentar modificat, gelatină, proteină texturată, proteină din grâu, proteină din soia, sos de soia și chiar „condimente”.
În urma analizelor, s-a constatat că aromele găsite în produsele de supă instant nu sunt menționate a fi artificiale sau naturale. Aromele artificiale pot fi oricare dintr-o gamă largă, de câteva mii de substanțe chimice, sintetizate în laborator. Aromele identic naturale sunt ascunse în orice ingredient cu MSG. Toate tipurile de arome naturale conțin potențial compuși chimici care pun în pericol sănătatea. Ele sunt foarte greu de controlat și sunt prezente în multe produse alimentare naturiste, care sunt comercializate ca fiind sănătoase Este bine să feriți copiii de aceste arome naturale, care sunt doar un truc inventat pentru a ascunde MSG-ul.
19% din produsele analizate conțin coloranți alimentari, de tip E150, respectiv caramel simplu și caramel cu sulfit de amoniu. Ambii coloranți sunt contraindicați celor care suferă de ADHD și celor cu probleme gastro-intestinale.
Alți coloranți găsiți in supele instant sunt: riboflavine ( E101)– cauzatoare de alergii, capsantina ( E160)– interzis în anumite state, curcumina ( E100)– scade gradul de metabolizare a fierului, provoacă febră sau diaree.
Găsit la peste 58% din produsele analizate, extractul de drojdie este sarea de sodiu al acidului glutamic. Glutamatul monosodic se utilizează pentru a accentua aroma şi gustul natural al alimentelor. Glutamatul monosodic se utilizează pentru a accentua aroma și gustul natural al alimentelor. Unele studii au evidențiat un potențial neurotoxic al glutamaților asupra copiilor și chiar asupra adulților.
38% din produsele analizate au prezentat agenți de îngroșare, guma guar (E412) și guma de xantan ( E415). Ambii compuși sunt stabilizatori și agenți de îngroșare utilizați foarte des în industria alimentară. În doze mari, pot avea efect laxativ.
Citește cu mare atenție etichetele de produs, acolo unde nu înțelegi compușii, caută informații. Mai bine previi, decât să combați, când e vorba despre sănătatea ta și a familiei tale.