Fasolea este una dintre cele mai utilizate legume din bucătăria românească. Se folosește atât uscată, sub formă de boabe, cât și sub formă de păstăi și este delicioasă în multe combinații culinare. Care sunt principalele diferențe între fasolea galbenă și cea verde și pentru ce feluri de mâncare este potrivită fiecare dintre ele.
Păstăile de fasole sunt delicioase în multe combinații culinare. Fie că vorbim despre fasole verde sau galbenă, fideluță sau plată, această legumă poate fi folosită la ciorbe, la tocănițe, poate fi pusă la borcan sau la congelator pentru iarnă sau chiar la murat. Deși gustul este asemănător și pare că doar culoarea diferă, între cele două tipuri de fasole sunt câteva diferențe majore.
Păstăile de fasole galbenă au această culoare datorită unor substanțe numite flavonoidele, care au rol antioxidant și antiinflamator. Fasolea verde, pe de altă parte, are această culoare pentru că ea conține o cantitate mare de clorofilă.
Ambele tipuri de fasole conțin puține calorii, însă sunt bogate în substanțe nutritive. Printre acestea de numără: vitamina A, vitamine din grupul B, vitamina E, acid folic și minerale precum zinc, magneziu, potasiu și fier. Fasolea verde are mai mult fier și decât spanacul sau urzicile.
Ambele tipuri de fasole conțin o cantitate mare de fibre, care ajută la reglarea digestiei. De asemenea, fasolea păstăi este o sursă excelentă de proteine de origine vegetală.
Citește și: Care este pluralul cuvântului fasole. Foarte puțină lume știe asta
Ambele tipuri de fasole reprezintă alimente excelente din punct de vedere nutrițional și ar trebui să fie incluse în alimentație. Tipul de fasole pe care îl alegem ține de preferințe, dar și de anumite rețete. De exemplu, fasolea galbenă este potrivită pentru ciorbe și pentru tocănițe. Aceasta poate fi gătită sub diverse forme, cea mai simplă fiind opărită și trasă la tigaie cu usturoi.
Fasolea verde poate fi o garnitură excelentă, la rândul său. Poate fi gătită în unt, la abur și își păstrează textura crocantă dacă nu este gătită prea mult timp. Ambele tipuri de fasole pot fi conservate, fie la borcan, fie la congelator. Pentru a sta cât mai bine și a fierbe repede atunci când sunt gătite, păstăile de fasole se opăresc înainte.
Un truc care ajută ca fasolea verde să își păstreze culoarea este blanșarea acesteia. Imediat după ce a fost scoasă din apa fierbinte, se pune într-un vas cu apă rece și gheață, pentru a opri procesul termic. În acest fel, ea își va păstra culoarea de verde proaspăt.