Varza este una dintre cele mai folosite legume în bucătăria românească. Se cultivă în orice grădină și se consumă atât crudă, gătită, cât și murată sau fermentată, în diverse rețete. Există două soiuri de varză, care se deosebesc atât prin culoare, cât și prin textură și proprietăți. Ce diferențe sunt între varza albă și varza roșie și pentru ce este potrivită fiecare în parte.
Varza albă este mai comună decât ”sora” ei roșie și se folosește la mai multe rețete. Poate fi consumată crudă, sub formă de salată, poate fi călită sau pusă la murat, în butoi, pentru iarnă. Varza albă se pune în saramură și se folosește ulterior la sarmale sau pentru a fi călită. Are foile subțiri, fiind ideală pentru astfel de preparate. Varza albă murată se poate mânca și ca atare, sub formă de salată, cu ulei și cu piper.
Varza crudă are puține calorii, motiv pentru care este consumată mai ales de către persoanele care vor să slăbească sau să își țină greutatea sub control. O porție de 100 de grame de varză crudă are 25 de calorii și conține doar 5,8 grame de carbohidrați.
Varza roșie se folosește și ea în bucătărie, însă mai mult pentru salate sau pentru a fi murată. Nu doar culoarea este diferită, ci și textura. Spre deosebire de varza albă, cea roșie are frunzele mai tari și mai crocante. Acestea se păstrează așa în salată, dar și dacă varza este pusă la murat.
Acest tip de varză se folosește mai ales la murăturile asortate, pentru că le dă o culoare deosebită în borcan. Dacă este pusă împreună cu conopidă în borcan, de exemplu, conopida va căpăta o culoare rozalie, datorită verzei.
Varza roșie se mai folosește și pentru a vopsi ouăle de Paște în mod natural. Pigmentul puternic al acesteia ne ajută să colorăm ouăle 100% natural, fără a folosi vopsea chimică din comerț.
Citește și: Cu ce se acrește varza dulce pentru sarmale. Ingredientul secret care schimbă tot gustul
Pe lângă culoare și textura frunzelor, cele două tipuri de varză se deosebesc și prin nivelul de nutrienți.
Citește și: Ce sare se pune la varza murată ca să reziste toată iarna. Secretul ca să se mențină crocantă și gustoasă