Românii care sunt angajați cu forme legale au o serie de drepturi, garantate prin Codul Muncii. Printre acestea se numără și zilele libere, atunci când sunt sărbători legale. În cazul în care, din motive justificate, anumiți angajați trebuie să lucreze în zilele libere, angajatorul are anumite obligații. Ce drepturi ai dacă lucrezi de sărbătorile legale, potrivit Codului Muncii.
Pe lângă zilele de concediu și cele de weekend, angajații români au parte, în fiecare an, de un anumit număr de zile libere, garantate de Codul Muncii. În anul 2023, au fost 15 sărbători legale, iar începând cu anul viitor, vor mai fi adăugate două. Așadar, în 2024, românii vor avea în total 17 zile libere legal.
Sărbătorile care s-au adăugat pe listă sunt Boboteaza și Sfântul Ion, respectiv zilele de 6 și 7 ianuarie. Toate aceste zile libere legal sunt prevăzute în Codul Muncii. Angajatorii sunt obligați să le dea liber angajaților în aceste zile. În cazul în care activitatea nu poate fi întreruptă, angajatorii au anumite obligații față de angajații care lucrează în zilele în care sunt libere legale.
Codul Muncii prevede ca, angajații români care lucreză în zile libere legal, să poată recupera ulterior ziua liberă sau să fie plătiți cu sporuri de 100%. Pentru ziua liberă lucrată, se poate lua o altă zi liberă, în următoarele 30 de zile. Dacă angajații nu își iau liber, ei trebuie să primească sporul stabilit în lege.
”În cazul în care, din motive justificate, nu se acordă zile libere, salariaţii beneficiază, pentru munca prestată în zilele de sărbătoare legală, de un spor la salariul de bază ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru.
Salariaţii care lucrează în unităţile în care activitatea nu poate fi întreruptă, precum şi în unităţile sanitare şi de alimentaţie publică nominalizate prin hotărâre de Guvern pentru deservirea nevoilor populaţiei beneficiază de timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile aferent muncii prestate în zilele de sărbătoare legală.”, se arată în Codul Muncii.
În cazul în care angajatorul refuză să le dea o zi liberă compensatorie sau să le ofere sporuri de 100% angajaților care lucrează de sărbătorile legale, ei pot fi amendați. Inspectorii muncii pot aplica sancțiuni în conformitate cu reglementările în vigoare, acolo unde găsesc nereguli.
În cazul zilelor libere acordate de Guvern bugetarilor, pentru a face ”punte” între sărbătorile legale și weekend, acestea se vor recupera ulterior. Ele nu reprezintă libere legale, garantate în Codul Muncii, ci excepții. Un exemplu în acest sens este ziua de 14 august, care pică într-o luni. Marți, 15 august, este liber legal, fiind Adormirea Maicii Domnului.
Citește și: O nouă minivacanță pentru români. Câte zile libere urmează
Guvernul a votat anul acesta ca bugetarii să aibă liber și pe 14 august, pentru a beneficia de o mini-vacanță de 4 zile. Activitatea din această zi trebuie să fie recuperată de către angajați, potrivit legii. Zilele libere legal care au mai rămas până la finalul anului sunt: