Cozonacul este nelipsit de pe mesele românilor de sărbătoare. Este un desert sățios, delicios, iar aroma cozonacului făcut în casă nu se compară cu nimic. Pentru a ieși ca la carte, trebuie să știi ce drojdie trebuie să folosești pentru aluatul de cozonac și în ce cantitate. Așa te asiguri că va crește cum trebuie și va fi pufos.
Cozonacul se numără printre preparatele tradiționale de Paște și de Crăciun și nu lipsește de pe mesele românilor. Cu nucă, rahat, mac sau stafide, toate felurile de cozonac au în comun același lucru: aluatul trebuie să fie pufos și crescut, iar pentru a obține acest rezultat trebuie să ții cont de câteva detalii.
În primul rând, ingredientele trebuie să fie la temperatura camerei. Făina și ouăle trebuie să stea la căldură cu câteva ore înainte de frământare, iar laptele și untul vor fi încălzite pe foc. Felul în care va crește cozonacul pornește de la frământare. Ai nevoie de drojdie în cantitate suficientă și de multă răbdare.
Poți folosi drojdie uscată sau proaspătă, însă trebuie să știi că diferă cantitatea. Drojdia uscată are avantajul că are termen de valabilitate mai mare și poate fi păstrată mai mult timp în casă. În plus, se dizolvă mai ușor atunci când este amestecată cu lapte și zahăr. Cantitatea corectă, la 1 kg de făină, este de 14 g drojdie uscată sau 50 g drojdie proaspătă.
Citește și: Ingredientul care distruge aluatul de cozonac. Nu îl adăuga sub nicio formă
Unul dintre secretele cozonacului perfect constă în respectarea rețetei și cântărirea ingredientelor. Unele gospodine tind să pună mai multă drojdie, pentru a se asigura că aluatul se va dospi cum trebuie. Nu este necesar, ba chiar o cantitate prea mare de drojdie poate da un gust acru cozonacului, lucru care nu este de dorit.
Citește și: Din ce sunt făcuți de fapt cozonacii vânduți în supermarketuri. De asta au un preț mai mic
În cărțile mai vechi de bucate de recomandă folosirea unei cantități mai mari de drojdie, pentru că în perioada în care acestea au fost editate de folosea drojdie lichidă. În prezent, atât drojdia proaspătă cât și cea uscată sunt concentrate, motiv pentru care nu este nevoie de o cantitate mai mare decât cea menționată anterior.
Felul în care va crește cozonacul depinde de cum crește maiaua. Drojdia se dizolvă în lapte călduț, amestecat cu o lingură de zahăr și una de făină. Se lasă să crească până când își dublează volumul, apoi se toarnă peste făină și se amestecă cu celelalte ingrediente. De asemenea, aluatul de cozonac trebuie lăsat la dospit într-un loc cald și fără grabă, pentru a crește și a deveni pufos.