Ce e bine să faci cu Agheasma rămasă de mai mulți ani. Nu mulți credincioși știu asta, preotul spune clar: “Este un lucru sfânt”

Vezi ce e bine să faci cu Agheasma rămasă de mai mulți ani!
Ce e bine să faci cu Agheasma rămasă de mai mulți ani. Nu mulți credincioși știu asta, preotul spune clar: “Este un lucru sfânt”

Pe data de 6 ianuarie, de Bobotează,  credincioșii vin la biserică pentru a participa la Sfânta Liturghie, iar la final, ei pleacă acasă cu Agheasmă. Această apă sfințită se bea, pe stomacul gol, timp de opt zile, pentru că cifra opt simbolizează veșnicia. Dar ce se face cu Agheasma rămasă din alți ani? Ei bine, preotul a spus clar. Citește rândurile de mai jos!

Se aruncă sau nu Agheasma? Iată ce e bine să faci cu apa sfințită rămasă de mai mulți ani

An de an, pe data de 6 ianuarie, creștinii merg la biserică pentru a celebra Botezul Mântuitorului Iisus Hristos în apele Iordanului. În această zi de sărbătoare, apele sunt sfințite de către preoți, iar la finalul slujbei, oamenii pleacă acasă cu Agheasma.

De regulă, apa sfințită se consumă timp de opt zile, adică de la Bobotează până pe 14 ianuarie. Ulterior, credincioşii se întreabă ce pot face cu Agheasma rămasă. Ei bine, potrivit preoților ea nu trebuie aruncată sub nicio formă.

”O punem într-un loc credincios, pentru că este un lucru sfânt. Eu personal, spre exemplu, indic credincioșilor să ducă Agheasma rămasă la un râu curgător care este curat și să o pună în apa curgătoare, în acest fel având așa în minte și în suflet această rațiune.

Prin această apă sfințită se sfințește, de fapt, întregul curs al apei respective și cine se folosește de acea apă, fie că o bea, fie că se scaldă în ea, se spală în ea sau se atinge de ea, se sfințește

În acest fel, Agheasma își urmează cursul ei și rostul ei, adică chiar se împlinește. Nu este ceva de aruncat.”, spune Protoiereu Gheorghe Colțea, protopopiatul de Bran-Zărnești, Arhiepiscopia Sibiului, potrivit Trinitas TV.

Ce se mai poate face cu Agheasma

Totodată, preotul precizează că apa sfințită la Botez se mai poate pune și la rădăcina unui copac. ”Important este să ne purtăm cuviincios cu cele sfinte. Nu doar cu Sfânta Agheasma.

Se poate întâmpla ca să rămână și untdelemn sfințit de la Taina Sfântului Maslu, și acesta trebuie să fie folosit cu bună cuviință.”, a mai adăugat Protoiereu Gheorghe Colțea pentru aceeași sursă.

Citește și Mituri despre Bobotează, desființate de un preot. ”Nici bisericile, nici preoții nu trebuie să profite!”!

Rugăciunea puternică pe care e bine să o rostești de Bobotează

De Bobotează, se spune că cerurile se deschid, iar credincioșii care observă acest lucru și se închină vor fi protejați de Dumnezeu. De asemenea, este bine ca toți oamenii să se roage în această zi pentru sănătate și noroc. Iată o rugăciune pe care e bine să o rostești pe data de 6 ianuarie.

”Doamne Iisuse Hristoase, Fiule al lui Dumnezeu, Unule născut din Tatăl mai înainte de toti vecii, Lumină din Lumină, care luminezi toate, care nestricat Te-ai întrupat din Preasfânta Fecioară Maria și ai venit în lumea aceasta pentru mântuirea noastră. Pentru aceasta Te-ai afundat în apele Iordanului, ai deschis cerul cel închis de Adam şi Duhul Sfânt a venit peste Tine ca un porumbel.

Tu ai luminat şi ai îndumnezeit firea noastră şi Dumnezeiescul Tău Părinte Ti-a vestit bunăvoirea Sa, pentru că ai împlinit voia Lui şi ca un om ai primit păcatele şi prin junghiere Te-ai gătit, după cum Tu Însuţi ai grăit: Pentru aceasta Mă iubeşte Tatăl, pentru că Eu Îmi pun sufletul, ca iarăsi să-L primesc’ şi, astfel, în această prealuminată zi, Tu, Doamne, ai pus începutul mântuirii noastre. Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh. Cinste Maicii Domnului. Amin”.

Citește și De unde vine numele de Bobotează. Ce înseamnă, de fapt, cuvântul!

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
9 0 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *