În noaptea de sâmbătă spre duminică, credincioșii merg la biserică pentru a asista la Slujba de Înviere și pentru a lua Lumina Sfântă. La miezul nopții, preotul iese din altar cu lumânarea aprinsă și le adresează credincioșilor îndemnul „Veniți de luați lumină”. Cu lumânarea aprinsă, creștinii ortodocși merg apoi la cimitir, după care duc Lumina Sfântă acasă. Ce e bine să faci cu lumânarea de la Înviere, după ce aceasta a ars.
Lumina Sfântă a Învierii este simbolul sărbătorii Paștelui. Sâmbătă noaptea, credincioșii merg la biserică având o lumânare sau o candelă, și asistă la slujba de Înviere, care începe în jurul orei 23:30. La miezul nopții, preotul iese din altar cu Lumina Sfântă și îi invită pe credincioși să ia lumină, după care cântă de 3 ori „Hristos a înviat din morți cu moartea pe moarte călcând”.
Citește și: La ce oră începe slujba de Înviere 2023. Programul de Paște. Când se dă Lumina Sfântă
După ce au luat lumină, oamenii merg la cimitir pentru a aprinde lumânări celor care nu mai sunt printre noi. Se spune că în această noapte, cerurile se deschid, iar sufletele celor adormiți primesc Lumina Sfântă. După ce trec pe la cimitir, credincioșii merg acasă cu lumânarea aprinsă. Este bine ca, înainte de a o stinge, să treci cu lumânarea de la Înviere prin fiecare cameră din casă.
Unii credincioși lasă candela aprinsă peste noapte. Dacă faceți acest lucru, este bine să o puneți într-un vas cu apă sau într-un loc unde nu poate provoca incidente nedorite. După ce s-a stins, candela de la Înviere nu se aruncă, ci se păstrează lângă icoană și poate fi aprinsă de câte ori vă rugați sau aveți nevoie de ajutor divin.
Citește și: Programul Metrorex de Paște 2023. Cum circulă metroul în noaptea de Înviere
Lumânarea din noaptea de Înviere poate fi arsă câte puțin în fiecare zi. Unii credincioși o aprind dimineața și seara, atunci când se roagă, până când aceasta arde complet. De asemenea, ea poate fi aprinsă în momentele dificile, când credincioșii au nevoie mai mult ca oricând de ajutorul divin.
Dacă încă mai ai lumânarea de la Înviere de anul trecut, o poți duce la cimitir sau la biserică. Nu este indicat să o arunci, ci să o lași aprinsă până când arde complet. Lumânarea din această noapte nu se pune în același loc cu celelalte lumânări din casă, ea având o semnificație cu totul aparte.