Creștinii ortodocși se pregătesc să celebreze Sâmbăta lui Lazăr pe data de 27 aprilie 2024, o zi religioasă extrem de importantă. Această sărbătoare marchează trecerea dintre Postul Mare și Săptămâna Patimilor. De asemenea, ea amintește de momentul în care Iisus Hristos l-a înviat pe Lazăr la patru zile de la trecerea în neființă a acestuia. Iată câteva tradiții și obiceiuri care se respectă de Moșii Floriilor!
Sâmbătă, pe data de 27 aprilie 2024, creștinii ortodocși celebrează Sâmbăta lui Lazăr. În popor, această sărbătoare mai este cunoscută și ca Moșii Floriilor și, așa cum am spus și mai sus, marchează trecerea dintre Postul Mare și Săptămâna Patimilor.
Totodată, Sâmbăta lui Lazăr le amintește persoanelor cu credință de momentul în care Mântuitorul Iisus Hristos l-a readus la viață pe Lazăr chiar la patru zile de la moartea acestuia. Astfel, Fiul lui Dumnezeu le-a arătat credincioșilor ce miracole putea să săvârșească.
Tradiția populară spune că, în Sâmbăta lui Lazăr, copiii de la sate merg cu colindul prin casele vecinilor, având cu ei crengi de salcie sfințită de la biserică. Oamenii trebuie să-i răsplătească pe micuți cu ouă nefierte, pe care să le vopsească de Paște.
De asemenea, de Moșii Floriilor, gospodinele împart preparate de post precum sarmale cu orez și ciuperci sau ardei umpluți cu orez. Totodată, în această zi preoții fac pomenirea învierii lui Lazăr de către Domnul Iisus Hristos. Această minune a fost înfăptuită în Betania.
Citește și Calendar ortodox aprilie 2024. Când sunt zile cu dezlegare la ulei și vin!
Potrivit datinei, femeile nu au voie să toarcă în Sâmbăta lui Lazăr. Se spune că cine încalcă această tradiție va avea ghinion tot anul. În popor, se mai crede că dacă vor toarce, morții care așteaptă la poarta Raiului se vor întoarce pe pământ.
De asemenea, în această zi, oamenii nu au voie să facă curățenie sau să facă treburi la câmp. În schimb, ei sunt încurajați să meargă la biserică și să rostească o rugăciune pentru persoanele dragi care au trecut în neființă.