În fiecare an, pe 21 noiembrie, creștinii ortodocși sărbătoresc Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Este prima mare sărbătoare din Postul Crăciunului, care a început pe 15 noiembrie, iar pentru cei care țin post, este dezlegare la pește. Ce e bine să faci de Intrarea Maicii Domnului în Biserică 2023, pentru a ți se îndeplini cele mai mari dorințe.
Intrarea Maicii Domnului în Biserică este una dintre sărbătorile dedicate Fecioarei Maria și amintește de un moment din copilăria acesteia. Se spune că părinții ei, Ioachim și Ana, s-au rugat intens la Dumnezeu să le dea un copil, iar rugăciunile le-au fost ascultate. Au fost binecuvântați cu Maria și au promis că o vor închina Domnului.
Când Fecioara Maria avea 3 ani, Sfinții Părinți au dus-o la Templul din Ierusalim, unde a rămas până la vârsta de 15 ani. Acolo a dus o viață dedicată lui Dumnezeu, în rugăciune, și a crescut fără de păcat, fiind vrednică să Îl aducă pe lume pe Mântuitor. Ziua de 21 noiembrie marchează acest moment important din istoria creștinismului.
Fiind o sărbătoare marcată în calendar cu cruce roșie, în această zi nu se spală, nu se coase, nu se dă cu mătura, nu se fac treburi în gospodărie și nu se prelucrează lâna.
În unele zone ale țării, fetele tinere, nemăritate, merg să ia apă de la fântână înainte de cântatul cocoșilor. Se spune că dacă aprind o lumânare, pot vedea chipul ursitului în reflexia apei.
Credincioșii merg la biserică pentru a asista la slujbă și a da de pomană. De Vovidenie, așa cum se mai numește sărbătoarea în popor, se fac slujbe pentru cei care au murit în condiții suspecte sau fără lumânare. Se dau de pomană alimente de post, dar și produse din pește, fiind dezlegare în această zi.
Citește și: Calendar ortodox noiembrie 2023. Cele mai importante sărbători din această lună
În această zi, la fel ca în ziua de Crăciun, se spune că cerurile se deschid, iar rugăciunile noastre ajung mai ușor la Dumnezeu. În ziua de Vovidenie, se spune că trebuie să rostești următoarea rugăciune, care îndeplinește cele mai puternice dorințe:
„O, Preacurată Maică a Domnului, a puterilor de sus, împărăteasa cerului și a pământului, atotputernică apărătoare și tărie a noastră, primește această cântare de laudă și de mulțumire de la noi, nevrednicii robii tăi. Înalță rugăciunile noastre la tronul lui Dumnezeu și Fiul tău, ca să fie milostiv nedreptăților noastre. Să adauge harul Său tuturor celor ce cinstesc preacinstit numele tău și cu credință, și cu dragoste se închină făcătoarei de minuni icoanei tale. Că nu suntem vrednici să fim miluiți de Dânsul și pentru aceasta năzuim la tine, că ești acoperitoarea noastră și grabnică ajutătoare.
Auzi-ne pe noi, cei ce ne rugăm ție; ocrotește-ne pe noi cu atotputernicul tău Acoperământ și cere de la Dumnezeu Fiul tău să dea păstoriților noștri sfințenie, ca să privegheze și să ocârmuiască sufletele noastre; ocârmuitorilor de orașe, înțelepciune și putere; judecătorilor, dreptate și necăutare la față; învățătorilor, minte și smerită înțelepciune; asupriților, răbdare; asupritorilor, frică de Dumnezeu; celor mâhniți, răbdare și bucurie duhovnicească; neînfrânaților, înfrânare; și nouă, tuturor, duhul înțelepciunii și al cucerniciei, duhul milostivirii și al blândeții, duhul curăției și al dreptății.
Citește și: Care este diferența dintre pomelnic și acatist. Mulți români fac confuzie
Așa, Doamnă preasfântă, milostivește-te asupra noastră și asupra neputinciosului tău popor. Pe cei rătăciți povățuiește-i pe calea cea bună, pe cei bătrâni îi sprijinește, pe prunci îi păzește și pe noi, pe toți, ne apără și ne ocrotește cu milostivirea ta. Pe toți, scoate-ne din adâncul păcatului și ne luminează ochii inimii noastre spre căutarea mântuirii. Milostivă fii nouă aici, în această viață, iar la înfricoșătoarea judecată să te rogi pentru noi către Fiul tău și Dumnezeul nostru.
Că tu, Doamnă, ești slava celor cerești și nădejdea pământenilor. Tu ești, după Dumnezeu, nădejdea și apărătoarea noastră, a tuturor celor ce ne rugăm ție cu credință. Deci ne rugăm ție, Atotputernică ajutătoarea noastră, și ție ne predăm pe noi înșine, unul pe altul și toată viața noastră, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.
Împărăteasa mea cea preabună și nădejdea mea, Născătoare de Dumnezeu, primitoarea săracilor și ajutătoarea străinilor, bucuria celor mâhniți și acoperitoarea celor necăjiți, vezi-mi nevoia, vezi-mi necazul, ajută-mi ca unui neputincios, hrănește-mă ca pe un străin; necazul meu îl știi, deci dezleagă-l precum voiești, că n-am alt ajutor afară de tine, nici altă mângâiere bună, ci numai pe tine, Maica lui Dumnezeu, ca să mă păzești și să mă acoperi, în vecii vecilor. Amin.
Citește și: Ce se scrie în acatist. Cum se face, ce trebuie să treci pe foaia care ajunge la preot și cum te poate ajuta
Preacurată Doamnă Stăpână, de Dumnezeu Născătoare Fecioară, care poți face tot binele, primește aceste cinstite daruri, care se cuvin numai ție, de la noi, nevrednicii robii tăi, Ceea ce ești aleasă din toate neamurile și te-ai arătat mai înaltă decât toate făpturile cerești și pământești. Căci pentru tine a fost cu noi Domnul puterilor și prin tine am cunoscut pe Fiul lui Dumnezeu și ne-am învrednicit de Sfântul Trup și de Preacuratul Lui Sânge. Pentru aceasta fericită ești în neamurile neamurilor, ceea ce ești de Dumnezeu fericită, mai luminată decât heruvimii și mai cinstită decât serafimii.
Și acum, Preasfântă Stăpână de Dumnezeu Născătoare Fecioară, întru tot lăudată, nu înceta a te ruga pentru noi, nevrednicii robii tăi, ca să ne izbăvim de sfatul celui înșelător și de toată primejdia, și să fim păziți nevătămați de toată lovirea cea înveninată a diavolului; ci până în sfârșit cu rugăciunile tale păzește-ne pe noi neosândiți. Ca prin paza și cu ajutorul tău fiind mântuiți, slavă, laudă, mulțumită și închinăciune, pentru toate să înălțăm, Unuia în Treime Dumnezeu, Ziditorul tuturor, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin”.
Există și un acatist special care se citește cu ocazia acestei sărbători sau timp de 40 de zile consecutiv, în care se ține post.