Crăciunul este unul dintre cele mai așteptate momente ale anului, iar Ajunul Crăciunului este plin de tradiții și obiceiuri care aduc bucurie și magie în casele noastre. Printre pregătirile speciale care se fac, o atenție deosebită o acordăm și mâncărurilor pe care le consumăm în Ajun. În cele ce urmează îți vom dezvălui ce e bine să mănânci în Ajunul Crăciunului, pentru a avea parte de noroc și sănătate.
Începând din Ajun, magia Crăciunului își face loc în casele noastre, învăluindu-ne în bucurie, spreanță și căldură. Ajunul Crăciunului este momentul în care ne pregătim să întâmpinăm așa cum se cuvine sărbătoarea Nașterii Domnului.
Citește și: Ce colinde se cântă în Ajun de Crăciun, pe 24 decembrie. Ce înseamnă cuvântul ”ler” din colinde
Tot de Ajun sunt legate o serie de tradiții și superstiții, iar una dintre ele face referire la ce ar trebui să mâncăm pentru a avea noroc și sănătate.
Se spune că unele alimente capătă puteri magice în preajma sărbătorilor mari de peste an. Și dacă le consumăm în anumite intervale de timp, ne pot aduce sănătate și prosperitate.
Potrivit tradiției populare, dacă vom consuma mere în Ajunul Crăciunului, vom fi norocoși și sănătoși pe parcursul întregului an care stă să înceapă. Mărul capătă în perioada din apropierea nașterii Domnului valențe magice și devine un “magnet” al bunăstării și al binelui.
Etnologii spun că mărul este liantul dintre om și divinitate, având rol de mediere între cele două entități.
”Dintre toate speciile vegetale este evident că mărul, alături de brad, apare încărcat cu funcţii magice, menite ”să rezolve” ori ”să ajute” la depăşirea anumitor stări şi, în general, să promoveze binele. Prin capacitatea sa de regenerare, de reînnoire şi de rodire periodică, mărul ocupă un important loc în economia sacrului.
Poate fi socotit printre arborii care au rol de mediere între om şi divinitate, alături de brad şi stejar, fiind pom sacru şi consacrat, dominând peisajul paradiziac, fiind arbore cosmic, al vieţii şi al recompensei divine” – explică cercetătorul în etnologie Romulus Antonescu în lucrarea “Dicționar de simboluri și credințe tradiționale românești”, citat de cimec.ro.
Deși pot fi de bun augur, merele pot provoca și necazuri, în cazul celor noi, dacă nu sunt consumate când trebuie. De asemenea, mai spun etnologii, merele pot influența și starea vremii.
”Mărul este pomul Sfântului Prooroc Ilie, de aceea mere noi nu se mănâncă până în ziua în care este prăznuit sfântul (20 iulie), nici nu se scutură merele, nu se azvârle cu mere în sus, pentru ca grindina să nu bată merele. Nici nu se bat merele unele de altele, fiindcă se pot stârni furtuni mari, cu tunete, fulgere şi grindină.
Scuturarea merelor în ziua de Sântilie este de bun augur pentru belşugul general al familiei, iar, dacă din unii copaci cad fie şi numai două mere, este bine să fie chemaţi copii şi să le fie oferite ca pomană.
Se crede că, pentru a avea noroc, este bine să se înghită în fiecare dimineaţă, pe nemâncate, câte un sâmbure de măr. În ziua de Paşte, fetele trebuie să se spele cu merişor ras şi cu un ban de argint, introduse într-un vas cu apă, pentru ca tenul să fie alb şi rumen peste an” – a mai precizat etnologul.