În fiecare an, pe data de 26 octombrie, credincioșii creștin ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Dumitru sau Sfântul Dimitrie. Sărbătoarea este una de importanță majoră, fiind simbolizată cu o cruce roșie în calendar. Ziua este marcată de numeroase tradiții și obiceiuri de care se ține cont în popor. Ce e bine să porți de Sfântul Dumitru 2022, potrivit credinței populare.
Sfântul Dumitru sau Sfântul Dimitrie Izvorâtorul de mir este prăznuit în fiecare an, la finalul lunii octombrie. An de an, cu ocazia acestei sărbători, au loc pelerinaje în București, dar și în alte orașe din țară. De asemenea, credincioșii dau de pomană și respectă cu sfințenie anumite tradiții și obiceiuri care au legătură cu Sfântul Dumitru.
Cei care vor să fie feriți de necazuri și de probleme se roagă la Sfântul Dumitru în această zi de sărbătoare. Unii dintre creștinii ortodocși țin cont și de tradițiile și obiceiurile care au legătură cu sărbătoarea. Una dintre aceste tradiții spune cu ce este bine să ne îmbrăcăm în această zi. Se spune că dacă porți haine de culoare verde de Sfântul Dumitru, vei avea parte de un an bun și îmbelșugat.
Nu este recomandat însă să te îmbraci în roșu, deoarece această culoare este asociată cu sângele. Dacă mergi la biserică, alege haine decente și ai grijă să nu fie vechi și ponosite, pentru că se spune că îți va merge rău în anul care vine. Pentru femeile care merg la biserică, se recomandă să aibă capul acoperit cu o eșarfă.
Dumitru (sau Dimitrie) a fost fiul voievodului cetății Tesalonicului. Se spune că a fost botezat în taină de părinții săi, care s-au ferit de pedepsele împotriva creștinilor. Părinții l-au învățat în mare secret, într-o cămară ascunsă, tainele sfintei credințe și i-au insuflat milostenia pentru cei săraci.
După ce tatăl lui a murit, împăratul Maximilian l-a chemat pe Sfântul Dumitru pentru a-l face voievod în locul tatălui său. A fost primit cu bucurie de popor, pe care l-a condus cu multă vrednicie. Nu s-a ferit să predice despre credință, reușind să aducă mulți cetățeni la Hristos.
Cum a aflat că Dimitrie era creștin, împăratul Maximilian a poruncit organizarea unor praznice în cinstea zeilor. Acestea aveau loc în fiecare cetate. După ce a mărturisit credința în Hristos, Dimitrie a fost aruncat în temniță, la porunca împăratului.
Când a fost închis, acesta l-a binecuvântat pe Nestor să lupte împotriva lui Lie. După ce a primit semnul sfintei cruci de la Dimitrie, Nestor a ieșit învingător. Când împăratul Maximian a aflat de binecuvântarea dată de Dimitrie, a poruncit ca acesta să fie ucis cu sulițe, iar lui Nestor să i se taie capul.
În prezent, moaștele lui se află în Tesalonic. Se spune că din moaște a curs și curge mir, de aceea Sfântul Dimitrie a primit și numele de Izvorâtorul de Mir. După sărbătoarea Sfântului Dimitrie, în prima duminică, se deschide racla în care sunt depuse sfintele moaște. Mitropolitul scoate tava de sub moaște, iar mirul este dăruit credincioșilor bolnavi, spre tămăduire.