În a doua parte a verii și la început de toamnă, începe să se manifeste cu precădere alergia la ambrozie. Potrivit statisticilor, aproape o jumătate de milion de români sunt alergici la polenul produs de această plantă. Până să afle că au alergie, mulți oameni nici nu știau cum arată planta care îi afectează. Ce este ambrozia de fapt, cum arată și ce spune legea cu privire la existența ei pe anumite terenuri.
Acest tip de alergie sezonieră afectează o mulțime de români, motiv pentru care autoritățile au început să ia măsuri încă de acum câțiva ani. Potrivit estimărilor recente, peste 480.000 de români suferă de alergie la ambrozie, ceea ce înseamnă 5,35% din populația activă a României.
Citește și: Ce trebuie să faci neapărat dacă ai alergie la puful de plop. Asta te va ajuta enorm
Această alergie se manifestă începând cu luna august și până în luna octombrie, când planta începe să se usuce și polenul ei dispare. Simptomele pot fi foarte supărătoare pentru cei care au alergie, iar numărul mare de persoane care suferă de această afecțiune i-a determinat pe guvernanți să ia măsuri. Există o lege în acest sens, iar cei care dețin terenuri sunt obligați să taie plantele de ambrozie, în caz contrar pot fi amendați.
Potrivit legii nr. 62/2018, dacă ai un teren pe care crește ambrozie și nu o combați, te poți alege cu amendă cuprinsă între 1.000 și 5.000 de lei, dacă ești persoană fizică. Pentru persoanele juridice, amenda este cuprinsă între 10.000 și 20.000 de lei.
Ambrozia este o plantă care crește spontan și care se înmulțește rapid, provocând probleme. Se regăsește în special în zona de câmpie, la periferia orașelor, în zonele neamenajate, pe terenuri și câmpuri care nu sunt îngrijite. De asemenea, această buruiană crește și în lanurile de floarea-soarelui, precum și pe cele unde se cultivă cereale.
Planta are niște flori mici, de culoare galbenă, pline cu polen. Acesta este cel care provoacă alergiile și este eliberat în lunile august și septembrie. O singură plantă de ambrozie poate să elibereze până la un miliard de particule de polen. Acestea ajung pe pământ și acolo vor răsări alte plante de ambrozie, dar ajung și în atmosferă, provocând alergii.
Cantitatea de polen din aer este cea mai mare între orele 10 și 15, în funcție de condițiile meteo. Căldura și vântul creează un mediu propice pentru răspândirea polenului de ambrozie. Ploaia poate ajuta la scăderea concentrației de polen din atmosferă.
Alergia sezonieră provocată de polenul acestei plante se manifestă prin simptome specifice. Medicul alergolog poate pune un diagnostic clar și poate prescrie un tratament specific pentru acest tip de alergie. În general, alergia la ambrozie se manifestă prin:
Există câteva măsuri de precauție care îi ajută pe alergici să minimizeze efectele polenului acestei plante. Iată ce poți face pentru a reduce riscul apariției alergiei!