Ce este bine să dai de pomană de Florii. Alimentele care se împart în această sărbătoare sfântă

În fiecare an, Floriile se sărbătoresc într-o zi de duminică, la fel ca Învierea Domnului. Anul acesta, Floriile sunt pe 9 aprilie
Ce este bine să dai de pomană de Florii. Alimentele care se împart în această sărbătoare sfântă

Ziua de Florii este cea mai mare sărbătoare din perioada Postului Mare, de dinaintea Paștelui, care anul acesta este sărbătorit pe 16 aprilie. Astfel că, un lucru important pe care trebuie să îl faci în această zi de Florii este să dai de pomană. Există și anumite alimente pe care cei care merg la biserică le împart de pomană. Iată ce este bine să dai de pomană de Florii.

Ziua de Florii, Duminica Patimilor sau Duminica Patimilor Domnului

În fiecare an, Floriile se sărbătoresc într-o zi de duminică, la fel ca Învierea Domnului. Anul acesta, Floriile sunt pe 9 aprilie, urmând ca pe 16 aprilie să sărbătorim Învierea Domnului Isus.

Încă din cele mai vechi timpuri se spune că este bine ca de Florii și în Sâmbăta lui Lazăr să se facă pomenirea morților. Sărbătoarea Floriilor se mai numește și Duminica Patimilor sau Duminica Patimilor Domnului. Persoanele care poartă nume de flori își aniversează ziua.

Ce este bine să dai de pomană de Florii

De Florii, credincioșii obișnuiesc să meargă la biserică, acolo unde duc coliva și bucatele pe care vor să le împartă ulterior pentru sufletul celor adormiți. Acestea se sfințesc de către preot, iar apoi pot fi date de pomană.

Citește și: Când pică Paștele în 2023. Câte zile libere vom avea

Este foarte important ca în momentul în care fac pachetele, credincioșii să țină cont că suntem în post. Astfel că se vor da de pomană doar alimente de Post.

Ce este bine să dai de pomană de Florii
Ce este bine să dai de pomană de Florii

De obicei, se dau de pomană fructe, legume, colivă, colaci de post, sarmale de post, dar și alte bucate care nu conțin alimente de dulce.

În Sâmbăta lui Lazăr, credincioșii au dezlegare la ulei și vin. Ceea ce înseamnă că pot folosi aceste două ingrediente inclusiv în prepararea bucatelor pe care vor să le dea de pomană de Moșii de Florii 2022.

Citește și: Unde este bine să pui salcia în casă. Ce spune tradiţia

Nu doar de Sâmbăta lui Lazăr pot fi date de pomană pachete cu alimente pentru sufletul celor adormiți, ci și în ziua de Florii.

Rugăciune de spus în Duminica Floriilor. Se rosteşte dimineaţa.

“Doamne, Dumnezeul nostru, Care şezi pe heruvimi. Cel ce ai arătat puterea Ta şi ai trimis pe Unul Născut Fiul Tău. Domnul nostru Iisus Hristos, ca să mântuiască lumea prin Crucea prin îngroparea şi prin învierea Sa.

Căruia, venind în Ierusalim spre patima cea de bunăvoie, poporul care şedea întru întuneric şi în umbra morţii. Luând semnele biruinţei, ramuri de copaci şi stâlpări de finic i-a prevestit învierea.

Citește și: Floriile catolice 2023. Ce e bine să faci în această duminică. Principalele tradiții și obiceiuri

Însuţi, Stăpâne, păzeşte ne şi pe noi, care urmând acelora purtăm în mâini ramuri de copaci în această zi de înainte prăznuire. Şi precum pe acele popoare şi pe acei prunci care Ţi au strigat Ţie: osana, apără ne şi pe noi, ca prin laude şi cântări duhovniceşti. Să ne învrednicim de dătătoarea de viaţă învierea cea de a treia zi, în Hristos Iisus Domnul nostru. Cu Care împreună eşti binecuvântat, cu Preasfântul şi bunul şi de viaţă făcătorul Tău Duh. Acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin”.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
10 2 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *