Ce este bine să dai de pomană de Sfânta Maria Mică. Ce se împarte pe 8 septembrie

Iată ce tradiții se respectă pe data de 8 septembrie, de sărbătoarea Sfintei Maria Mică.
Ce este bine să dai de pomană de Sfânta Maria Mică. Ce se împarte pe 8 septembrie

În fiecare an, pe data de 8 septembrie se sărbătorește Sfânta Maria Mică. Biserica Ortodoxă prăznuiește Nașterea Maicii Domnului, iar creștinii merg la biserică să împartă pachete. În această zi de sărbătoare trebuie să ne amintim de sufletele celor dragi care au plecat de lângă noi, de aceea pe 8 septembrie este bine să împarți niște alimente speciale. Astfel, dacă te întrebi ce este bine să dai de pomană de Sfânta Maria Mică, poți afla în rândurile de mai jos.

De Sfânta Maria este bine să mergem la biserică pentru a spune rugăciuni și ca să aprindem lumânări pentru cei care au plecat dintre noi. Cu ocazia acestei sfinte sărbători este bine să ducem la biserică fructe de sezon pentru a fi sfințite de preot și apoi date de pomană.

Ce este bine să dai de pomană de Sfânta Maria Mică

Înainte de toate, este bine de știut că orice pachet împărțit trebuie să fie sfinţit de preot, iar apoi să fie împărțit cu drag, din suflet. Gestul nu trebuie să fie ca o obligație morală.

Conform tradiției, cu ocazia sărbătorii de Sfânta Maria Mică la biserică se dau de pomană prune sau struguri. Se spune că acestea se împart pentru sufletul morților, ca să li se ierte păcatele și pentru a primi din roadele de toamnă și pe lumea cealaltă.

Ale superstiții cunoscute pentru ziua de 8 septembrie, se referă la schimbarea anotimpului și labunăstarea din sânul familiei. De aceea, pentru a atrage binele, nu este bine să faci focul în casă, chiar dacă este frig.Acest lucru ar aduce ghinion. Totuși, se zice că este bine să aprinzi o candelă pentru a alunga spiritele rele.

Nașterea Maicii Domnului este o sărbătoare mare. De aceea, în această zi bărbații nu trebuie să facă treabă prin curte și femeile nu trebuie să spele sau să coasă haine. Altfel, dacă nu respectă aceste tradiții pot să atragă răul asupra familiei.

De Sfânta Maria Mică o mulţime de români îşi aniversează onomastica. Pe 8 septembrie, peste 2,2 milioane de români care poartă numele Sfintei Marii și își sărbătoresc ziua de nume. Iată și alte obiceiuri care se respectă în această zi sfântă.

Tradiții de Nașterea Maicii Domnului 2022

  • De Sfânta Maria Mică se ține Sfânta Liturghie în toate bisericile ortodoxe din țară, dar și în cele din străinătate.
  • Fetele tinere care nu sunt căsătorite pot să facă rugăciuni către Maica Domnului în această zi de sărbătoare, pentru a-și găsi alesul.
  • Creștinii care merg la biserică trebuie să țină candelele aprinse în dreptul icoanei Maicii Domnului.
  • De Sfânta Maria Mică este cruce roșie în calendar. De aceea, nu se spală haine, nu se calcă, nu se muncește la câmp și nici nu se fac alte treburi în gospodărie.
  • Cei care nu respectă această tradiție vor atrage ghinioanele asupra lor. Creștinii trebuie să meargă la biserică, să se roage și să aprindă lumânări pentru sufletele celor morți.
  • Pe 8 septembrie nu se coase şi nu se tricotează. Nu este bine să fie prelucrată lâna, sau să fie curățată gospodăria.
  • De sărbătoarea Sfintei Marii nu ai voie să te cerți. Dacă ești certat cu cineva, este bine să te împaci cu acea persoană.
  • Fetele nu trebuie să îşi taie părul de Sfânta Maria Mică. Totodată, în această zi sfântă este interzis scăldatul în apele curgătoare.

Citește și ce se împarte de Sfânta Maria. Ce este bine să dai de pomană pe 15 august

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
9.4 32 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *