Ce este bine să dai de pomană de Sfântul Ilie. Pe data de 20 iulie se sărbătorește Sfântul Ilie, unul dintre cei mai importanți prooroci ai Vechiului Testament.
Creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe acesta ca un făcător de minuni și aducător de ploi pe vreme de secetă. Se spune despre Sfântul Ilie că a făcut mari păcate cât timp a trăit. Și-a ispășit însă toate păcatele și astfel că Dumnezeu l-a făcut sfănt. Se zice că Dumnezeu i-a dat o trăsură cu roți, care era trasă de cai albi înaripați.
Tradiții și obiceiuri de Sfântul Ilie
Sunt foarte multe tradiții care se respectă cu ocazia acestei sărbători. Iată câteva dintre cele mai cunoscute obiceiuri:
- În ajunul sărbătorii de Sfântul Ilie, fetele mergeau într-un lan plin cu cânepă. Dacă noaptea visau cânepă verde, tradiția spune că se vor căsători cu tineri. Dacă visau cânepă uscată, se vor căsători cu bărbați în vârstă.
- În dimineața de 2o iulie se culege busuiocul. Femeile trebuie să ducă busuiocul cules la biserică pentru a fi sfințit. Apoi trebuie să îi dea foc și cenușa se folosește apoi în scopuri terapeutice.
- În ziua Sfântului Ilie nu trebuie să tăi mărul cu un cuțit. Altfel se spune că urmează șapte zile de furtuni cu grindină.
- În tradiția populară, se mai spune că dacă tună de Sfântul Ilie vor seca toate alunele, iar fructele vor avea viermi.
- La sate, bărbați îmbrăcați în haine populare scot mierea din stupi. De obicei sunt ajutați de copii, iar femeile nu au voie să se apropie.
- De Sfântul Ilie nu se face treabă, altfel urmează pagube în livezi și ploi cu trăsnete și grindină.
Călătoria cu avionul poate fi o experiență stresantă, în special din cauza aglomerației, a cozilor lungi și a procedurilor de securitate. Aeroporturile sunt locuri unde…
Pietrele prețioase și semiprețioase nu sunt doar accesorii elegante. Ele au fost considerate, de-a lungul istoriei, purtătoare de puteri misterioase și energii vindecătoare. De la…
Ce este bine să dai de pomană de Sfântul Ilie
De Sfântul Ilie se duc la biserică mere pentru a fi sfințite. Se zice că în acest fel vor deveni mere de aur pe lumea cealaltă.
Pentru sufletele celor morți, femeile dau de pomană copiilor mere. Tradiția spune că astfel cei adormiți se bucură.
Un alt obicei care are legătură cu merele se păstrează până în zilele noastre. Nu trebuie ca aceste fructe să se bată unul de altul, altfel se crede că va bate grindina. De Sfântul Ilie merele sunt sfințite la biserică. Se zice că astfel vor deveni mere de aur pe lumea cealaltă.
Superstiții de Sfântul Ilie
Sărbătoarea Sfântului Ilie marchează și o serie de superstiții.
- De Sfântul Ilie nu se lucrează, altfel acesta se va mânia pe oameni și o să arunce fulgere asupra lor și grindină pe recolte.
- Pe data de 2o iulie, se consumă primele roade ale verii, merele și nucile. Este interzis consumul lor până în această zi, altfel Sfântul Ilie va aduce grindină asupra pomilor și recoltele sunt puse în pericol.
- De Sfântul Ilie se spune că plouă mereu și oamenii trebuie să aibe acasă ramuri de salcie pentru a se feri de trăznete.
- Vrăjitoarele fac farmece cu ajutorul plantelor de Sfântul Ilie. Pentru a se apăra, oamenii trebuie să îşi facă cruce, deoarece Dumnezeu i-a poruncit Sfântului Ilie să lovească în toate, mai puțin în cruce nouă.
- De Sfântul Ilie se duc berbecii la berbecar.
- Dacă tuna în pe data de 20 iulie, merele şi alunele vor fi viermănoase. Dacă plouă, va ploua timp de 20 de zile încontinuu.
Citește și pe ce dată se sărbătorește Sfântul Ilie 2022. Rugăciunea pe care este bine să o rostești
Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te
interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!