Ce este bine să dai de pomană de Sfântul Ilie. Alimentul pe care este bine să-l pui în pachetele pe care le împarți

Alimentele care se duc la biserică în această zi

Scris de: Daoud Andra

19 Jul. 2023

Ce este bine să dai de pomană de Sfântul Ilie. Alimentul pe care este bine să-l pui în pachetele pe care le împarți

Pe 20 iulie, credincioșii creștin ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Ilie. Este unul dintre cei mai importanți prooroci menționați în Vechiul Testament și se spune despre el că aduce ploaia în vreme de secetă. Ce este bine să dai de pomană de Sfântul Ilie și ce tradiții se mai respectă în această zi.

Tradiții de Sfântul Ilie pe care este bine să le respecți

Sfântul Ilie este cunoscut drept cel care aduce ploaia în vremuri secetoase. Potrivit credinței biblice, el a salvat poporul evreu de la foamete, după trei ani și jumătate de secetă. Deși a dus o viață păcătoasă, Dumnezeu l-a iertat și l-a făcut sfânt. În timpul vieții, Ilie a fost ispitit de diavol și și-a ucis părinții. A fost izbăvit de Dumnezeu, care l-a primit în împărăția cerurilor.

Citește și: Când este Sfântul Ilie 2023. Pe ce dată pică

Se spune că Ilie a primit o trăsură cu care se plimbă prin cer și un bici din care pocnește pentru a speria diavolii. Atunci când sunt ploi cu tunete, se zice că se aude biciul sfântului Ilie, care gonește diavolii. Fiind o sărbătoare marcată în caledar cu cruce roșie, de Sfântul Ilie nu se fac treburi nici în gospodărie, nici în afara acesteia. Dacă muncești în curte sau pe câmp, se zice că Sfântul Ilie va aduce ploi cu grindină și trăsnete, care vor distruge recoltele.

În această zi se culeg plantele de leac și se pun la uscat. De asemenea, începând de pe 20 iulie, se pot mânca mere. Se zice că mărul este pomul Sfântului Ilie și că nu este bine să mănânci aceste fructe înainte de sărbătoare. În această zi nu se taie mărul cu cuțitul. Dacă faci acest lucru, urmează 7 zile de furtuni.

Citește și: Calendar ortodox iulie 2023. Ce sărbători importante sunt în această lună

Ce este bine să dai de pomană de Sfântul Ilie

În această zi se oficiază slujbe la biserică. Credincioșii dau de pomană alimente pentru sufletele celor care nu mai sunt. Merele, fructele din pomul Sfântului Ilie, se numără printre alimentele pe care este bine să le împarți în această zi de sărbătoare. Se crede că dacă dai de pomană mere, acestea vor fi mere de aur pe lumea cealaltă.

De Sfântul Ilie, se scutură merii de vară, iar fructele care cad se împart copiilor. Femeile duc la biserică pachete pentru a fi date de pomană, iar pe lângă mere mai pot pune în ele și alte alimente. În trecut, de Sfântul Ilie se dădeau de pomană și covrigi și miere. Acum, în pachetele care se împart se pot pune orice fel de alimente: dulciuri făcute în casă sau cumpărate, conserve, colivă.

Citește și: Noi sfinți în calendarul creștin ortodox. Cine sunt și data la care vor fi prăznuiți

Anul acesta, Sfântul Ilie pică într-o zi de joi. Fiind o zi în care nu se ține post, se pot împărți orice fel de alimente la biserică. Dacă ziua de Sfântul Ilie ar fi picat miercurea sau vinerea, alimentele date de pomană ar fi trebuit să fie de post.

Rugăciune către Sfântul Ilie

Se spune că în noaptea de Sfântul Ilie, este bine să rostești o rugăciune la ora 3:00, atunci când cerurile se deschid. Rugăciunea adresată Sfântului Ilie este următoarea:

”Depărtează de la noi, preamărite proorocule, prin mijlocirea ta către Domnul, dreapta mânie a lui Dumnezeu; apără orașele, satele și țara noastră de secetă, de foamete, de furtuni năpraznice, de cutremur, de boli și răni aducătoare de moarte, de neînțelegeri între frați, de năvălirea asupra noastră a altor neamuri și de războiul cel dintre noi. Prin rugăciunile tale, preamărite, întărește poporul nostru binecredincios și ajută-l în toate faptele lui bune.

Mijlocește, proorocule al lui Dumnezeu, păstoriților noștri râvna fierbinte către Dumnezeu, purtare de grijă pentru mântuirea sufletească a păstoriților, înțelepciune în purtare și învățătura, cucernicie și tărie în ispite; judecătorilor dăruiește-le nepărtinire și lepădare de pofta câștigurilor, dreptate și milă față de cei obijduiți; tuturor cârmuitorilor purtare de grijă față de supuși, milă și dreaptă judecată, iar dreptcredincioșilor supunere și ascultare față de cârmuitori, cum și îndeplinirea cu sârguință a tuturor îndatoririlor lor; ca astfel, în pace și cucernicie, să petrecem veacul acesta.

Să ne învrednicim de împărtășirea bunătăților celor veșnice în Împărăția lui Dumnezeu și a Mântuitorului nostru Iisus Hristos, Căruia I se cuvine cinste și închinăciune, împreună cu Tatăl cel fără de început și cu Preasfântul Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin!”

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
9 0 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *