În fiecare an, pe data de 29 august, creștinii ortodocși sărbătoresc Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul. Este ultima sărbătoare din anul bisericesc, care se încheie la 31 august, și este marcată în calendar cu cruce roșie. Ce este bine să faci de Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul 2023? Tradiții care se respectă cu sfințenie.
Ioan Botezătorul a fost unul dintre cei mai importanți proroci, potrivit Sfintei Scripturi. El s-a născut ca urmare a rugăciunilor și postului părinților săi, Zaharia și Elisabeta, tatăl său fiind preot. Ioan a venit pe lume cu 6 luni înaintea lui Iisus Hristos, dar se spune că cei doi s-au ”cunoscut” încă dinainte să se nască.
Citește și: Ce rugăciune se citește în post. Cuvintele puternice fac minuni
Potrivit credinței biblice, atunci când Elisabeta s-a întâlnit cu Fecioara Maria, care îl purta în pântece pe Mântuitor, Ioan a ”săltat” de bucurie în burta mamei sale. El a fost cel care, 32 de ani mai târziu, L-a botezat pe Mântuitor în apele Iordanului. De asemenea, a pregătit venirea pe pământ a Lui și mai este numit și ”înainte-mergătorul” Domnului.
Sfântul Ioan Botezătorul a dus o viață simplă și s-a dedicat credinței. A botezat numeroși păcătoși, după care s-a retras în deșertul Bethabara, unde a dus o viață ascetică. Ioan se hrănea doar cu lăcuste și cu miere sălbatică și purta o haină din păr de cămilă.
Ioan Botezătorul a murit după ce a fost decapitat, din ordinul Irodiadei, soția lui Irod Antipa, și a fiicei acesteia, Salomeea. Ioan l-a criticat pe regele Irod pentru că îi luase soția fratelui său, iar acesta l-a aruncat în temniță. La un ospăț, cele două femei au cerut capul Sfântului Ioan Botezătorul, iar Irod s-a conformat.
Citește și: Rugăciunea puternică pentru îndeplinirea dorințelor. Face adevărate minuni, ce cuvinte să rostești
Citește și: Rugăciunea Sfântului Ioan Botezătorul de 9 zile. Te ferește de necazuri și aduce pace și liniște în suflet
Rugăciunea adresată Sfântului Ioan Botezătorul trebuie citită timp de 9 zile la rând. Preoții spun că este bine ca rugăciunea să fie scrisă pe o foaie și purtată tot timpul în geantă.
”O, Mergătorule înainte al Domnului şi Botezătorule al lui Hristos, mari şi multe sunt vredniciile date ţie de Dumnezeu, fiindcă tu de prorocii cei vechi ai fost prorocit. Tu, după făgăduinţă şi prorocie Îngerească, te-ai şi născut. Numele tău prin cuvântul Arhanghelului Gavriil mai înainte s-a vestit; a ta numire cu minunea dezlegării limbii tatălui tău s-a pecetluit.
Tu, din copilărie, în pustie ai vieţuit şi, ca o pasăre a cerului, desăvârşit neagoniseala ai iubit, cu aguridă şi cu miere sălbatică te-ai hrănit. Tu, cu duhul şi cu puterea lui Ilie, în lume te-ai arătat şi nelegiuirea lui Irod şi a tuturor celor asemenea lui ai mustrat. Tu eşti martorul cel preavestit al Preasfintei şi de viaţă făcătoarei Treimi.
Tu pe Mântuitorul către mulţimea popoarelor L-ai mărturisit şi cu degetul tău L-ai arătat pe Mielul lui Dumnezeu, care ridică păcatele lumii. Tu, de către însuşi Domnul, mai mult decât prooroc ai fost mărturisit şi, după Născătoarea de Dumnezeu, pe tine te credem a fi cel mai mare om născut din femeie.
Prin mijlocirea sfintelor şi preaputernicelor tale rugăciuni, ajută-mă să dobândesc mila lui Dumnezeu şi a Mântuitorului nostru Iisus Hristos, în ceasul cel de pe urmă al sfârşitului meu. Amin!”