Ce este bine să faci în Noaptea de Înviere. Tradiţii şi obiceiuri care aduc noroc

Există mai multe tradiții și obiceiuri pentru Noaptea de Înviere, pe care creștinii le păstrează din cele mai vechi timpuri.
Ce este bine să faci în Noaptea de Înviere. Tradiţii şi obiceiuri care aduc noroc

Ce este bine să faci în Noaptea de Înviere, pentru a vă merge bine tot anul. Noaptea de Înviere este noaptea în care majoritatea oamenilor merg la slujba ținută în biserică, să ia Lumina Sfântă. Anul acesta, creștinii vor lua Lumină în noaptea de 23 spre 24 aprilie, când se sărbătorește Paștele. Pentru a avea noroc și a fi feriți de rele, iată câteva tradiții și obiceiuri pe care să le respectați.

Ce este bine să faci în Noaptea de Înviere, când mergeți să luați Lumina Sfântă

Există mai multe tradiții și obiceiuri pentru Noaptea de Înviere, pe care creștinii le păstrează din cele mai vechi timpuri. Se spune că dacă țineți cont de superstiții, lucrurile vor merge din plin pe tot parcursul anului. Ce este bine să faci în Noaptea de Înviere.

Ce este bine să faci în Noaptea de Înviere. Tradiţii şi obiceiuri

  • Se spune că, dacă prima persoană care îţi intră în casă este bărbat, vei avea noroc tot anul.
  • În Noaptea de Înviere, oamenii merg la biserică, de unde iau Lumina Sfântă, de pe masa Sfântului Altar.
  • Nu e bine să te cerţi în noaptea de Paşte.
  • Nu se înjură în noaptea de Înviere, altfel vei avea parte de lucruri rele.
  • Se zice trebuie să primeşti Învierea Domnului cu bucurie şi optimism în suflet.
  • Dacă eşti certat cu cineva ar trebui să faci pace, că să nu te prindă Învierea supărat.
  • Lumânarea va rămâne aprinsă toată noaptea și atât cât va rezista. Lumânarea trebuie să rămână aprinsă pe drumul spre întoarcere de la biserică.
  • Cei care ciocnesc ouă în noaptea de Înviere se vor întâlni pe lumea cealaltă.
  • Oul crăpat trebuie să îl dai celui care ţi l-a spart, iar el îl va mânca. Altfel, îl vei mânca stricat în viaţa de apoi.
  • Dacă descoperi un ou cu două gălbenuşuri e semn de căsătorie.
  • În trecut, oul era oferit cadou, fiind considerat un simbol al echilibrului şi al renaşterii naturii.

Cel mai important simbol al Învierii este lumânarea

Biruinţa vieţii asupra morţii şi a binelui asupra răului este reprezentată de lumânare. Se spune că după slujbă, lumânarea trebuie adusă acasă aprinsă. Aceasta trebuie păstrată cu sfinţenie. Oamenii o aprind la necazuri. Lumânarea de Înviere se aprinde în faţă unei icoane, pentru a fi ferit de cutremure.

Când mergi la biserică e bine să aduci cu tine apă sfinţită. După noaptea Învierii păstreaz-o, căci îţi va aduce noroc. Puteți păstra apa de la slujba de Paște. În trecut se spunea că are proprietăți vindecătoare. Și în zilele noastre, oamenii țin cont de acest obicei. Această apă sfințită, alungă suferința și te scapă de boală.

Rugăciune pe care să o rostești în Noaptea de Înviere

„Doamne Iisuse Hristoase, Judecătorul meu Preadrept! Cunosc ca păcatele mele sunt fără de număr. De aceea Te rog în această zi, în care de Iosif și de Nicodim pus fiind in Mormânt.

Te-ai pogorât în iad cu Sfantul si Îndumnezeitul Tău suflet și de acolo ai depărtat întunericul cu lumina Dumnezeirii Tale și ai adus bucurie nespus de mare strămoșilor noștri. Căci i-ai mântuit de sclavia cea cumplită si i-ai suit in rai.

Îngroapă păcatele mele si cugetele mele cele rele si viclene, ca să piară din mintea mea și să nu se mai lupte cu sufletul meu.

Luminează întunecatul iad al inimii mele, alungă intunericul păcatelor mele, și suie mintea mea la cer, ca să mă bucur de Fata Ta.

Așa Doamne, primeste umilita mea rugaciune ca o tamaie mirositoare, pentru rugaciunile iubitei Tale Maici, care Te-a vazut pe Cruce pironit între doi talhari, si de durerile Tale cumplite i s-a ranit inima.

Care impreuna cu ucenicii si cu mironositele Te-au pus in mormant, care a treia zi Te-au vazut inviat din morti si la inaltarea Ta Te-a vazut suindu-Te de la pamant la cer, insotit de Sfintii Tai Ingeri.

Îndura-Te, Doamne, și de cei vii si de cei răposați, pentru rugăciunile Sfinților Tai, catre care zic si eu, nevrednicul.

O, fericiti servitori ai lui Dumnezeu! Nu incetati a va ruga Lui, ziua si noaptea pentru noi, nevrednicii, care pururea gresim cu atatea nenumarate pacate! Mijlociti pentru noi Darul si ajutorul lui Dumnezeu, pe care nu stim a-l cere dupa cuviinta. Amin”

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
9.1 35 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *