Obiceiul de a colinda este unul străvechi și s-a transmis din generație în generație, la fel și colindele care se intonează în seara de Ajun. Colindătorii care ne bat la uși îi simbolizează, potrivit tradiției, pe magii care au aflat de Nașterea Mântuitorului și au dat mai departe vestea. Ce este bine să le dai colindătorilor de Crăciun, potrivit tradiției.
În ultimii ani, colindătorii au început să apară din ce în ce mai devreme, încă de la jumătatea lunii decembrie. Tradiția spune clar însă că nu se merge cu colindul decât în Ajunul Crăciunului, adică în seara de 24 decembrie. Copiii și tinerii merg să vestească Nașterea Domnului, din casă în casă, în Ajun. Se spune că este bine să îi primim pe cei care ne bat la ușă.
Obiceiul de a colinda este unul vechi de câteva secole, iar cântecele care se intonează în preajma Crăciunului vestesc Nașterea Domnului. Colindele, în forma în care le cunoaștem astăzi, au apărut în epoca contemporană, spun lingviștii, și s-au transmis mai întâi prin viu grai.
Citește și: Istoria colindelor din Ajunul Crăciunului. Aveau cu totul altă semnificație la început
În colindele românești, se cântă despre Nașterea Mântuitorului, Maica Domnului, Steaua care i-a călăuzit pe păstori până la ieslea din Bethleem și cei trei magi de la Răsărit. Se pare că cel mai vechi colind românesc este ”Leru-i ler”, care are mai multe variante cunoscute.
În unele părți ale țării, cum ar fi Bucovina sau Maramureș, încă se păstrează tradiția ca tinerii și copiii să meargă la colindat îmbrăcați în costume populare. Și în ceea ce privește produsele care sunt oferite colindătorilor există anumite datini și tradiții.
Deși în ultimii ani colindătorii se așteaptă să primească bani, mai ales la oraș, tradiția populară spune că aceia care vestesc Nașterea Domnului trebuie să fie recompensați cu anumite produse.
Citește și: Când se merge cu colindul. Tradiții și obiceiuri în diferite zone ale țării
Este bine să le oferi colindătorilor mere, nuci și covrigi făcuți în casă. Obiceiul spune că, în Ajun, se pregătesc niște colaci din apă și grâu măcinat, special pentru a fi oferiți colindătorilor. Aceștia se numesc ”colindeți” și este bine să îi prepari pentru a-i oferi celor care îți trec pragul pentru a colinda.
În Ardeal, oamenii îi cinstesc pe tinerii care merg la colindat cu vin și palincă, iar pe copii cu suc și dulciuri de post.
Un preparat tradițional de Crăciun, care se face mai ales în zona Moldovei, îl reprezintă Scutecele Domnului. Numite și Scutecele lui Iisus, Turte de Crăciun sau Turtele Maicii Domnului, acest desert de post se face pentru a fi oferit colindătorilor, dar și pentru a fi savurat la masa de Crăciun.
Citește și: Cât costă să petreci Crăciunul la munte în 2023. Prețul pentru o noapte de cazare pe Valea Prahovei
Acest preparat se face din turte subțiri, coapte pe vatră, pe plită sau în tigaie. Poți folosi foi de plăcintă sau poți face aluatul din apă, sare și făină. Turtele trebuie să fie foarte subțiri, pentru a se coace bine. După ce se răcesc și se usucă, turtele se însiropează bine, cu un sirop cu zahăr, miere și coajă de lămâie. Se pun turtele una deasupra alteia și între ele se presară nucă măcinată amestecată cu zahăr.
La final, arată ca un tort de clătite. Se taie felii, după ce turtele au absorbit siropul, și se savurează.