Pe 16 aprilie, toți credincioșii ortodocși sărbătoresc Paștele, adică Învierea Domnului Isus Hristos. Ziua de Paște este una încărcată de tradiții și obiceiuri pe care oamenii le respectă pentru a le merge bine. Printre obiceiuri se numără și cel legat de ce fel de alimente poți consuma în ziua de Paște, mai ales că Postul se încheie pe 15 aprilie. Iată ce este bine să mănâncă în prima zi de Paște, pentru a avea noroc și a fi ferit de probleme.
Se spune că cei care mor în ziua de Paște ajung direct în Răi. Asta pentru că odată cu învierea lui Hristos s-au deschis porțile Raiului, iar ale iadului au rămas închise.
Citește și: Vinerea Albă din Săptămâna Luminată. Ce este interzis să faci
Copiii care vin pe lume în prima zi de Paște vor avea noroc toată viață.
În prima zi de Paște nu e bine să dormi.
În unele regiuni din România se spune că celor care dorm li se fură Paștele
De asemenea, există regiuni în care oamenii spun că dacă dormi în zua de Paște, roadele câmpului vor fi mâncate de insecte
Fetele nemăritate trebuie să se spele cu apă de pe roată morii, că să fie frumoase și sănătoase.
Dacă în dimineață Paștelui te uiți într-o cană nouă în care ai pus apă neînceputa, vei avea vedere bună.
Citește și: Vinerea Albă din Săptămâna Luminată. Ce este interzis să faci
Dacă oul pe care l-ai ciocnit în ziua de Paște are două gălbenușuri, te vei căsători anul acesta.
Se spune că cel care este mai învârstă lovește oul pe care partenerul îl ține în mână, spunând Hristos a Înviat! Cel care ține oul fix, trebuie să răspundă „Adevărat a Înviat”
Citește și: Când se trece pe sub masă de Paşte. Semnificaţia acestui obicei
Pască se face o singură dată pe an și are formă rotundă. Tradiția spune că pasca e rotundă, pentru că se crede că scutecele Mântuitorului au fost rotunde.
Simbolistica ouălor de Paști se regăsește înainte de răstignirea lui Iisus Hristos pe cruce. Oul era dat în dar, fiind considerat simbolul creației, fecundității și reînnoirii naturii.