Înălțarea Domnului este o sărbătoare foarte importantă pentru creștinii ortodocși. În această zi există mai multe tradiții, iar oamenii țin cont de ele cu sfințenie. Află de mai jos ce este bine să pui la ferestre în ziua de Înălțare.
Sărbătoarea de Înălțarea Domnului are loc în fiecare an după 40 de zile de la Paște. Această sărbătoare a căpătat o importanță deosebită după ce Sfânta Împărăteasă Elena, mama Sfântului Constantin cel Mare, a construit o biserică pe muntele Măslinilor. Acolo s-a înălțat Domnul.
Potrivit tradiției, gospodarii împodobesc ferestrele casei cu frunze de leuștean. Această plantă are rol protector împotriva pagubei. De asemenea, protejează și împotriva bolilor pe întreg parcursul anului. Tot în această zi culeg și frunzele și ramurile unor plante protectoare. Se spune că paltinul, alunul, nucul și leușteanul au puteri vindecătoare dacă sunt culese în ziua de Înălțarea Domnului, scrie realitatea.net.
Gospodina casei atinge cu o legătură de leuștean pe toți membrii familiei, dar și animalele. Potrivit tradiției, de-a lungul timpului acest ritual a avut efecte spectaculoase în gospodăriile unde a fost făcut. Boala și paguba au fost alungate.
Se spune că de sărbătoarea Înălțării Domnului nu este bine să te cerți cu cineva. Dacă se respectă această regulă, tradiția spune că vei fi sănătos tot anul. Pentru ca paguba să ocolească gospodăria, se spune că nu e bine să înstrăinezi niciun obiect din casă și nici să împrumuți bani în ziua de Înălțarea Domnului.
În zona Munteniei, bărbații păstrează tradiția frunzei de nuc la brâu. Acestea îi vor proteja de durerile de spate. Baza acestei tradiții este faptul că Iisus Hristos a purtat frunze de nuc la brâu în ziua Înălțării Sale.
În ziua de Înălțarea Domnului este ultima dată din an când se mai fac ouă roșii. La fel ca la Paște se sfințesc la biserică și se împart apoi oamenilor. Pe lângă ouă, creștinii ortodocși mai împart și ouă, pască, pâine, plăcinte, ceapă verde și rachiu.
Pentru sporul casei gospodinele pun păsat la fiert în lapte. Păsatul, mălaiul măcinat mai mare, se fierbe mai întâi în apă, apoi se adaugă laptele, sare și vanilie. După ce se răcește se toarnă în căni și este împărțit copiilor și săracilor.