Fructele de sezon pot fi transformate în tot felul de preparate. Unele dintre ele, precum compotul, dulceața sau gemul se prepară în toate zonele țării, altele sunt specifice anumitor locuri. Ce este chisălița și cum se face? Rețeta tradițională se regăsește și la alte popoare și poate fi preparată din mai multe tipuri de fructe.
Chisălița este un desert răcoritor, de vară, care se pregătește în special în Bucovina și zona Moldovei. Este un preparat cu puternice influențe din nord, fiind specific Țărilor Baltice, dar și Poloniei sau Ucrainei. Denumirea sa provine de la cuvântul ”kissel”, care înseamnă acru. Practic, chisălița este un compot de fructe de sezon, acrișor, care se servește rece, de la frigider.
Diferența față de compotul obișnuit este că acesta se îngroașă cu mălai, cu făină de porumb sau cu amidon. Se poate face din fructe de sezon, dar de obicei se aleg cele care au un gust acrișor. Poți face chisăliță din cireșe, vișine, prune, corcodușe sau caise. În trecut, chisălița se îngroșa cu fulgi de ovăz, griș sau făină de grâu. Rețetele cu porumb au apărut în Europa mult mai târziu, însă chisălița este o mâncare cu o vechime mai mare de 1000 de ani.
Ingrediente:
Citește și: Cum se face dulceața de vișine. Pașii esențiali de urmat pentru un preparat de nota 10
Mod de preparare:
Spală prunele și taie-le pe jumătate, pentru a îndepărta sâmburii. Pune fructele într-o oală și adaugă apa peste ele. Pune vasul pe foc și lasă să fiarbă timp de 15-20 de minute sau până când fructele au devenit moi. Poți adăuga și un praf de sare, pentru a potența gustul. Când fructele au fiert, le poți scoate cu o paletă, în timp ce compotul rămâne pe foc pentru a fi îngroșat.
Adaugă zahăr după gust, după care pune mălaiul, în ploaie, ca la mămăligă. Amestecă permanent, pentru a nu se forma cocoloașe. Cantitatea de zahăr folosită depinde de gusturile fiecăruia, dar și de cât de acre sau dulci sunt fructele pe care le folosești. După ce ai adăugat mălaiul, mai lasă chisălița să fiarbă 10-15 minute, pentru ca zeama să fie mai îngroșată. La final, adaugă din nou fructele în sos.
Citește și: Cum alegi corect căpșunele pentru dulceață. Detaliul de care trebuie să ții cont, face o diferență majoră
Dacă nu îți place textura de mălai în compot, poți folosi amidon de porumb. De asemenea, în unele zone ale țării, chisălița se prepară precum un compot, fără a mai adăuga mălai. Modul de preparare depinde de preferința fiecăruia. Pe lângă zahăr, mai poți adăuga în compoziție și diferite arome, precum vanilie sau scorțișoară.
Spre deosebire de compotul clasic, care poate fi pus în borcane sterilizate și rezistă în beci sau în cămară chiar și un an, chisălița este un preparat perisabil. De obicei se face pentru a fi savurată pe loc. După ce s-a răcit, se pune la frigider și se consumă rece. Ea poate fi pusă și în borcane de dimensiuni medii și păstrată la rece timp de maximum o săptămână.