Ce este fenomenul „upwelling”. Specialiștii au explicat ce se întâmplă în aceste zile cu apa Mării Negre

Apa Mării Negre, sub incidența unui fenomen neobișnuit
Ce este fenomenul „upwelling”. Specialiștii au explicat ce se întâmplă în aceste zile cu apa Mării Negre

Fenomenul „upwelling” a pus în alertă specialiștii meteorologi, care trag un semnal de alarmă cu privire la acesta. Marea Neagră s-a dovedit a fi extrem de rece, deși temperaturile din termometre au fost cu mult peste pragul de suportabilitate. Cum se manifestă fenomenul „upwelling” și ce înseamnă, de fapt, pentru apele teritoriale?

Ce este „upwelling” și cum se produce

Marea Neagră a fost cu mult mai rece decât ar fi trebuit în această perioadă, mai ales că gradele din termometre au fost cu mult peste limitele normale. Potrivit specialiștilor meteorologi, în perioada 27 – 30 iulie, Marea Neagră va suferi o răcire considerabilă. Temperaturile apei la mal vor fi echivalente cu cele normale pentru lunile martie sau aprilie, mai ales că, acum câteva zile, apa era cu aproximativ 10 grade mai caldă.

„Ca urmare a fenomenului de „upwelling”, curenții marini aduc apă extrem de rece din adâncime spre țărm. Astfel, în această perioadă temperatura apei mãrii nu va avea mai mult de 13…15 grade la mal, valori comparabile cu lunile martie, aprilie. Avem o scădere accentuată comparativ cu zilele trecute când am avut temperaturi de 24…25 grade în apa mării”, se arată într-o postare a paginii Meteoplus pe Facebook.

Specialiștii mai spun că senzația de apă rece poate fi amplificată și de vânt, despre care știm că la malul mării este mai puternic decât în alte zone. „Upwelling” se traduce ca un fenomen prin care apa rece din adâncuri se ridică la suprafață, luând locul acesteia. Apa din adâncuri este mai bogată în nutrienți, iar condițiile optime în care are loc acest fenomen sunt favorizate de apariția vântului de-a lungul țărmului.

Răcirea bruscă a apei are loc des la Marea Neagră

Acest fenomen a mai avut loc în România, la Marea Neagră, când turiștii au observat că apele s-au retras câțiva metri și au mai mult loc să facă plajă. După ce timp de mai multe zile vântul a bătut mai puternic dintr-o singură direcție, marea s-a retras. Fenomenul are loc pe coasta Mării Negre mai des în lunile aprilie, mai și iunie. De asemenea, fenomenul a fost documentat în țara noastră încă de la începutul secolului trecut de însuși Grigore Antipa.

Marea Neagră este o mare semi-deschisă, ce comunică cu Marea Mediterană și chiar și cu restul oceanului planetar, adică cu celelalte mări și oceane ale lumii, prin strâmtorile Bosfor și Dardanele. Lucru puțin știut este că Marea Neagră este și o sub-diviziune a Mării Mediterane, fiind cel mai mare bazin al acesteia, a cărei suprafață depășește 34% din totalul apelor lumii.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
8.9 33 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *