Ce este fitness-ul mental. Exerciții care te ajută să îți antrenezi mintea

Ce presupune fitnessu-ul mental și care sunt beneficiile acestei tehnici.
Ce este fitness-ul mental. Exerciții care te ajută să îți antrenezi mintea

Ce este fitness-ul mental. Așa cum ne antrenăm corpul, este important să ne antrenăm și mintea astfel încât să rămână activă și aptă pentru o bună calitate a vieții. În ultima vreme se vorbește tot mai mult despre importanța sănătății mintale pentru calitatea vieții. Așa cum s-a demonstrat de ani de zile cât de necesar este exercițiul fizic pentru bunăstarea oamenilor, se acordă mai multă atenție minții în fiecare zi. Și nu este doar posibil și necesar să antrenezi corpul, experții subliniază și importanța îngrijirii părții mentale.

Datorită acestui fapt, de câțiva ani am reușit să normalizăm nevoi precum vizitele la psiholog sau practicarea unor discipline precum yoga. Acestea au grijă atât de corp, cât și de minte. De asemenea, studiile confirmă că, există anumite exerciții care ne ajută să ne menținem mintea activă, stimulată și în formă.

Ce este fitness-ul mental?

Deși orice tip de practică sportivă este benefică și pentru sănătatea mintală, aceasta nu este obiectivul său principal. De aceea a apărut fitness-ul mental, care are ca scop îmbunătățirea abilităților cognitive. Acesta este benefic mai ales persoanelor care se deteriorează de-a lungul anilor prin stres excesiv.

Ce este fitness-ul mental
Gândirea pozitivă

Vorbim despre o serie de exerciții și practici care ajută la îmbunătățirea capacității creierului și a funcțiilor acestuia pentru a menține o bună calitate a vieții. Deși este axat pe persoanele în vârstă, se poate face la orice vârstă. Fitness-ul mental cuprinde o serie de activități simple care ne ajută creierul să rămână sănătos și activ în ton cu corpul nostru.

Exerciții pentru a-ți antrena mintea

Există numeroase exerciții care ne ajută să îmbunătățim tonusul muscular și să favorizăm abilități precum memoria, orientarea, echilibrul sau coordonarea. Aceste exerciții ajută și la întârzierea apariției unor boli. În plus, studiile asigură că fitness-ul mental contribuie  la combaterea stresului și a anxietății. Conștiente de importanța îngrijirii corpului și a minții, tot mai multe centre specializate oferă sesiuni de fitness mental.

Fiecare clasă durează 60 de minute și este împărțită în momente de zece minute. În prima parte a clasei se face mișcare aerobică, cu o coregrafie sau pe benzi de alergare. A doua parte este destinată stimulării cognitive, pentru care se folosesc exerciții de concentrare sau de creativitate. Alte zece minute sunt dedicate mobilității articulațiilor și controlului corpului cu activități precum yoga sau pilates. Pe final se dezvoltă din nou stimularea cognitivă și munca de forță. Pentru aceste exerciții se folosesc gantere, benzi de cauciuc sau mingi. Uneori sunt folosite și jocurile puzzle pentru a spori atenția, memoria și calculul.

Poți practica fitness-ul mental de acasă

Specialiștii spun că fitnessul mental poate fi practicat și de acasă. Pentru a face acest lucru, ei recomandă să dedicați între 15 și 20 de minute pe zi acestei activități. Un lucru esențial, pentru a putea avea grijă de mintea noastră, este să gândim pozitiv, să ne concentrăm și să luăm partea bună a lucrurilor. Gândirea pozitivă poate fi, de asemenea, antrenată și este esențială pentru a ne îmbunătăți tonusul și a ne atinge obiectivele.

Citește și cum să ai mai multă încredere în tine. 5 sfaturi de la psihologi

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
8.3 3 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *