Genul dramatic reprezintă o categorie aparte în literatura română și în cea universală. La fel ca alte genuri literare, acesta are mai multe specii, iar operele aparținând acestui gen au câteva caracteristici clare. Ce este genul dramatic, ce opere se încadrează în această categorie și care sunt particularitățile lor.
Clasificarea unei opere literare în funcție de genul din care face parte este o cerință obligatorie la examenele de limba română pe care le susțin elevii la final de gimnaziu și de liceu. Potrivit definiției, un gen literar cuprinde acele opere care au particularități asemănătoare, prin raporul dintre autor și realitatea obiectivă.
Genurile literare cunoscute sunt: genul epic, genul liric și genul dramatic. Fiecare dintre acestea are o serie de caracteristici și cuprinde mai multe specii literare.
Genul dramatic cuprinde acele opere care au fost scrise pentru a fi puse în scenă. Acțiunea este limitată în timp și spațiu, tocmai pentru ca opera să poată fi jucată pe scena unui teatru. Modurile predominante de expunere sunt dialogul și monologul interior, iar autorul își face simțită prezența în text prin indicațiile scenice.
Operele aparținând genului dramatic pot fi scrise în versuri sau în proză. Acestea sunt redactate într-un stil specific, fiind organizate în acte și scene. La începutul actelor sunt descrise personajele și decorul. Textul este organizat sub formă de dialog și monolog, iar printre replici sunt intercalate indicații scenice din partea autorului.
Printre cei mai cunoscuți autori care au scris opere aparținând genului dramatic se numără Ion Luca Caragiale, Eugen Ionesco sau William Shakespeare.
Citește și: Ce este genul epic. Care sunt speciile acestui gen și cum argumentezi apartenența la el
La fel ca genul liric și cel epic, genul dramatic cuprinde mai multe specii literare. Acestea sunt: tragedia, comedia și drama. Fiecare dintre ele are anumite particularități.
În acest tip de operă, personajele sunt puternic creionate și se află într-o luptă permanentă cu destinul sau cu anumite forțe care sunt mai presus decât ele. Este un tip de scriitură mai solemn decât drama, care se remarcă prin seriozitate, demnitate și, uneori, fatalitate. Conflictul dintre personaje sau dintre un personaj și o forță superioară reprezintă tema centrală în tragedie.
Citește și: Cuvinte care nu au grad de comparație. Mulți oameni le folosesc la superlativ, deși este greșit
La polul opus se află comedia. Aceasta poate fi în versuri sau în proză și are o acțiune comică, urmată de un deznodământ la fel de comic. Prezintă, într-un mod satiric, personaje, situații, moravuri care sunt comice și le ridiculizează prin dialog. Această specie literară se remarcă prin comicul care poate fi: de situație, de nume, de limbaj, de moravuri, de caracter.
Această specie a genului dramatic ilustrează situații reale, prin intermediul unui conflict bine conturat între personaje. Acestea pot fi puternic individualizate sau comune, însă sunt puse în situații dramatice.
Citește și: Cuvinte care nu se despart în silabe. Regulile gramaticale sunt clare, însă multă lume greșește
Exemple de opere aparținând genului dramatic
Printre operele cel mai des studiate, care aparțin genului dramatic, se numără: