Genurile literare reprezintă categorii pe care toți elevii ar trebui să fie capabili să le recunoască la sfârșitul gimnaziului. Fiecare dintre acestea are anumite particularități, pe care se pune accent inclusiv în subiectele de la examenele finale la Limba și Literatura Română. Ce este genul epic, ce tipuri de opere cuprinde și care sunt caracteristicile acestuia.
Toate operele literare pe care le studiem la școală se încadrează într-un anumit gen literar. Cele trei mari genuri pe care elevii ar trebui să știe să le identifice sunt: epic, liric și dramatic.
Prin definiție, genul literar cuprinde opere asemănătoare din punct de vedere al raportului dintre artist și realitatea obiectivă, exprimată prin modalitățile de a înfățișa oamenii, acțiunile și stările sufletești. Fiecare gen literar se împarte în mai multe specii.
Genul epic cuprinde toate operele literare, culte sau populare, în versuri sau în proză, în care ideile autorului sunt exprimate în mod indirect, prin intermediul acțiunii și al personajelor. Evenimentele sunt plasate într-un anumit timp și spațiu, iar modul predominant de expunere este narațiunea.
Citește și: Cuvinte care nu au grad de comparație. Mulți oameni le folosesc la superlativ, deși este greșit
Operele epice pot fi în versuri sau în proză și se împart în mai multe specii. Aparțin genului epic și sunt scrise în versuri următoarele tipuri de opere literare:
Opere literare care aparțin genului epic și sunt scrise în proză:
Citește și: Cuvinte care nu se despart în silabe. Regulile gramaticale sunt clare, însă multă lume greșește
Citește și: Ce sunt cuvintele polisemantice. Diferența dintre acestea și omonime, multă lume le confundă
Recunoașterea genurilor literare și capacitatea de a face comentariu pe text sunt esențiale atunci când vine vorba despre examenele finale. De obicei, la ultimul subiect de la examen, elevilor li se cere să redacteze un eseu în care să demonstreze apartenența unei opere studiate la un anumit gen literar. Cerința poate fi specifică (basmul, nuvela etc) sau elevii pot avea de ales dintre romanele studiate unul pe marginea căruia să argumenteze.
Eseul trebuie să atingă anumite puncte, descrise și în cerință, pentru a fi notat cu punctajul maxim. Deși mulți elevi învață comentariile literare ca atare, este mult mai simplu să aplice o schemă a genului epic atunci când redactează eseul. Principalele argumente pentru apartenența la acest gen sunt: