Recunoașterea genului literar căruia îi aparține o operă este o cerință esențială la examenele finale la limba română. Elevii învață, pe parcursul anilor de studiu, să recunoască particularitățile fiecărui gen în parte și să analizeze textele din punct de vedere al acestor genuri. Ce este genul liric și ce specii de opere are acesta. Prin ce se deosebește de celelalte genuri literare.
Genul literar este, potrivit definiției, o categorie a teoriei literare ce reunește opere asemănătoare prin raportul dintre artist și realitatea obiectivă, exprimată prin modalitatea specifică de a înfățișa omul, acțiunile și stările sale sufletești.
În funcție de acest criteriu, operele literare se clasifică în următoarele trei genuri: epic, liric și dramatic. Fiecare dintre aceste genuri are, la rândul său, mai multe specii, în funcție de tipul operei.
Genul liric cuprinde acele opere literare în versuri, în care autorul își exprimă gândurile, emoțiile, sentimentele, prin intermediul eului liric. Poetul apelează la diverse instrumente stilistice, precum epitete, comparații, enumerații, metafore, hiperbole și personificări, pentru a construi o realitate simbolică.
Citește și: Ce este genul dramatic. Definiție, ce specii cuprinde și exemple de opere literare
Operele aparținând genului liric pot fi scrise la persoana I, însă poetul nu trebuie să fie confundat cu eul liric. Acesta este cel care exprimă în mod direct gândurile și sentimentele. În cazul în care se folosesc verbe și pronume la persoana I, eul liric este subiectiv. Dacă se folosește persoana a III-a, avem de-a face cu un eu liric obiectiv.
Operele literare aparținând genului liric se împart în mai multe specii. Cele mai cunoscute specii sunt: elegia, epigrama, epistola, oda, meditația, satira, pastelul, pamfletul, sonetul, rondelul, gazelul, romanța, glosa, imnul, doina și idila. O parte dintre acestea sunt studiate la școală și intră în programa pentru examenele de Bacalaureat, respectiv Evaluare Națională.
Citește și: Ce este genul epic. Care sunt speciile acestui gen și cum argumentezi apartenența la el
Poate cea mai cunoscută specie a genului liric este pastelul. În acest tip de poezie, autorul descrie un peisaj, prin intermediul unui eu liric care contemplează. Modul predominant de expunere este descrierea, iar figurile de stil pe care se bazează autorul sunt epitetele. Este conturat un tablou, prin imagini artistice, pe care cititorul și-l poate imagina din descriere.
Dintre poeții români studiați la școală, au scris pasteluri Vasile Alecsandri, Mihai Eminescu, George Topârceanu și George Coșbuc, printre alții. Iată un exemplu de pastel care descrie un peisaj de iarnă:
Miezul iernii (de Vasile Alecsandri)
În păduri trăsnesc stejarii! E un ger amar, cumplit!
Stelele par îngheţate, cerul pare oţelit,
Iar zăpada cristalină pe câmpii strălucitoare
Pare-un lan de diamanturi ce scârţâie sub picioare.Fumuri albe se ridică în văzduhul scânteios
Ca înaltele coloane unui templu maiestos,
Şi pe ele se aşează bolta cerului senină,
Unde luna îşi aprinde farul tainic de lumină.O! tablou măreţ, fantastic!… Mii de stele argintii
În nemărginitul templu ard ca vecinice făclii.
Munţii sunt a lui altare, codrii – organe sonoare
Unde crivătul pătrunde, scotând note-ngrozitoare.Totul e în neclintire, fără viaţă, fără glas;
Nici un zbor în atmosferă, pe zăpadă – nici un pas;
Dar ce văd?… în raza lunii o fantasmă se arată…
E un lup ce se alungă după prada-i spăimântată!
Alte exemple de pasteluri din literatura română: