Glosofobia sau teama de a vorbi în public este o manifestare psiho-emoțională puternică pe care majoritatea oamenilor o resimt atunci când se află în situația de a vorbi în fața altor persoane. Acestă fobie afectează aproximativ 75% dintre oameni și din acest motiv mulți dintre ei întâmpină dificultăți în relaționare sau în cariera profesională. Iată care sunt cauzele apariției glosofobiei și cum poate fi depășită.
Fobiile au un impact negativ asupra calității vieții și de multe ori persoanele afectate nu pot desfășura anumite activități din cauza acestora, contribuind astfel la scăderea imaginii de sine a individului.
Deși în majoritatea cazurilor, oamenii sunt conștienți că teama pe care o simt nu are o bază relă, depășirea ei este adesea o sarcină foarte dificilă.
Potrivit psihologilor din Romania, glosofobia este un conglomerat de temeri precum: teama de a face gafe, teama de a fi criticat, huiduit, teama de a avea parte de persoane dificile în public, teama de a nu fi suficient de interesant, teama de a avea un blocaj și a uita tot ceea ce urma să spunem.
Deși nu a fost indetificată o cauză anume pentru apriția glosofobiei, se crede că factorul declanșator este răspunsul la o situație traumatizantă din trecut. Cele mai comune situații care duc, de regulă, la apariția glosofobiei sunt:
În general, glosofobia apare la persoanele cu o stimă de sine scăzută cărora le este teamă să nu se facă de râs în fața unui public. De asemenea, copiii care au fost crescuți într-un mediu strict sunt mai predispuși să dezvolte această fobie socială.
Simptomele glosofobiei sunt în general cam aceleași, indiferent de cauza declanșării acesteia. Persoanele au manifestări fizice precum:
Există, de asemenea, și câteva manifestări psihologice, precum:
Există mai multe tehnici pe care pesoanele afectate de glosofobie le pot aplica. Pot fi atât tratamente specializate, cât şi exerciţii de combatere a fricii care pot fi făcute acasă.
În cazul persoanelor care doresc să învețe să își controleze această fobie, psihologii recomandă urmarea acestor pași:
Înțelegerea și aceptarea fricii
Cel care suferă de glosofobie trebuie în primul rând să încerce să conștientizeze problema și partea irațională a fricii. Cea mai eficientă metodă de combatere a unei fobii este expunerea treptată și de mai multe ori la situația cauzatoare.
În cazul glosofobiei, persoana respectivă este încurajată să susțină mici discursuri cu orice ocazie. Exersarea vorbitului poate începe acasă, în fața oglinzii și cu cât repetă mai mult experiența, cu atât va înelege mai repede că situația nu reprezintă o amenințare sau un pericol și va dobândi astfel încredere în sine.
Întocmirea unei „scări a fricii”
Persoanele care simt o anxietate puternică atunci când vorbesc în public sunt sfătuite să abordeze discursurile treptat, începând cu o situaţie pe care o pot controla, urmând ca ulterior să avanseze până în punctul în care simte că încă deţine controlul asupra situaţiei. Este important ca expunerea să fie treptată și repetată deoarece individul în cauză ajunge gradual să se obișnuiască cu ideea susținerii unui discurs.
Tehnici de relaxare
Dacă suferi de glosofobie poți aplica anumite tehnici de relaxare pentru a depăși starea de anxietate.
1) Exerciții de respirație
Atunci când o persoană se confruntă cu o situație stresantă, care îi provoacă stare de anxietate, cum ar fi vorbitul în public, respirația ei poate deveni sacadată și neregulată, ceea ce duce la o oxigenare incompletă a creierului.
Pentru a restabili ritmul normal de respirație trebuie urmați acești pași:
2) Relaxarea progresivă a mușchilor
Această tehnică presupune eliminarea tensiunii din mușchi prin trecerea treptată de la un grup de mușchi la altul. Specialiștii recomandă utilizarea ei înaintea ținerii unui discurs. Pentru a realiza exercițiile de mai jos, persoana adoptă o poziţie comodă şi încordează şi relaxează progresiv diferite grupe de muşchi.
Pentru cei care nu pot sau consideră că este prea dificil să scape singuri de fobii, se recomandă tratamentul specializat. Acesta constă în ședințe de terapie la psiholog sau/ și tratament medicamentos. Această din urmă variantă este ultima la care o persoană ar trebui să apeleze după ce le-a epuizat pe restul. Medicamentele utilizate în astfel de cazuri fac parte din categoria anxioliticelor și antidepresivelor și sunt eliberate numai pe bază de rețetă de către medicul specialist.
Sursă: Glosofobia – Teama de a vorbi în public