Ce este interzis să faci în Grecia ca turist. Gesturile banale care îți pot aduce amenzi usturătoare

Legile importante, dar mai puțin cunoscute din Grecia. Respectă-le, pentru a nu-ți strica vacanța. Amenzile pentru cei care nu le respectă sunt uriașe.
Ce este interzis să faci în Grecia ca turist. Gesturile banale care îți pot aduce amenzi usturătoare

Grecia este una dintre destinațiile favorite de vacanță ale românilor. Zeci de mii de români își petrec în fiecare vară concediul în Republica Elenă. Însă cu toate că este vizitată anual de foarte mulți turiști, puțini știu că pot fi sancționați dacă fac anumite gesturi banale. Iată ce este interzis să faci în Grecia ca turist.

Ce este interzis să faci în Grecia ca turist

Deși la noi unele dintre regulile de mai jos țin mai degrabă de bun simț, legiutorul grec a considerat că este mai bine să le includă în acte normative, pentru a fi sigur că sunt respectate.

De la interdicția de a mesteca gumă în muzee și până la modul cum parchezi, toate îți pot aduce amenzi usturătoare dacă nu respecți reglemetările în vigoare.

Iată, așadar, o listă cu lucruri banale, dar interzise în statul elen.

Nu mesta gumă în muzee și situri arheologice

Guma de mestecat a reprezentat o adevărată problemă în zonele monumentelor arheologice. În fiecare an, îngrijitorii de la Acropole din Atena sau din alte vestigii antice erau nevoiți să curețe zeci de kilograme de gumă de mestecat.

De aceea, în parlamentul elen a fost adoptată o lege care interzice guma de mestecat în zonele protejate. Așadar, pe lângă diverse alte alimente, guma este interzisă când vizitezi ruinele antice.

Citește și: Ce să nu faci niciodată dacă pleci cu mașina în Grecia. Această greșeală banală îți poate strica vacanța1

Nu vizita siturile arheologice încălțată cu tocuri

La fel a în cazul gumei de mestecat, grecii au interzis și purtarea încălțămintei cu toc înalt în siturile arheologice. Deși este puțin probabil ca turistele să poarte tocuri cui sau tocuri înalte atunci când vizitează Acropole, pentru a înlătura orice risc, acestea sunt interzise și se dă și amendă.

De asemenea, este interzisă vizitarea situlurilor în costum de baie.

Citește și: Zilele în care este bine să pleci cu mașina în Grecia. Așa nu prinzi aglomerație la vamă

Codeina, interzisă în totalitate. Este considerată drog

Mulți dintre noi aleg să își pună în bagajul de vacanță și câteva medicamente. Analgezicele sau antiinflamatoarele îți pot fi de folos în unele situații neplăcute. Cu toate acestea, medicamentele care conțin codeină sunt interzise în Grecia. Ele sunt trecute pe lista drogurilor, motiv pentru care ar fi bine să le lași acasă, dacă nu vrei să primești amenzi usturătoare.

”Nu aruncați hârtia igienică în toaletă!”

Probabil că ți-e cunoscut acest îndemn de la unele restaurante sau pub-uri de la noi. Însă în Grecia, această regulă este valabilă pentru aproape orice local. Grecii au un sistem de canalizare cu multe probleme, de aceea, ar fi bine să respecți această cerință.

Nu fuma în prezența copiilor când conduci

Dacă te numeri printre persoanele care obinuiesc să fumeze în mașină în timp ce conduc, atunci când mergi în Grecia ar trebui să renunți la acest obicei dacă ai copii în mașină. Cei care fumează într-o mașină în care se găsesc și copii sub vârsta de 12 ani primesc o amendă de 1.500 de euro.

Vobitul la telefon în timpul condusului, sancționat drastic

Românii care vorbesc la telefon în timp ce conduc, fără dispozitiv Bluetooth sau fără ca telefonul să fie plasat în loc special pentru activarea difuzorului, pot rămâne fără permisul de conducere, precum și fără plăcuțele și certificatul de înmatriculare ale vehiculului pentru o perioadă de 60 de zile.

Parcarea ilegală

Dacă la noi este o obișnuință să se parcheze haotic, fără respectarea marcajelor sau a semnelor de circulație, în Grecia acest obicei îți poate strica vacanța. Cei care parchează ilegal pot fi sancționați cu o amendă cuprinsă între 40 și 150 de euro, la care se adaugă ridicarea permisului și a plăcuțelor de înmatriculare ale vehiculului timp de 10 zile. În plus, va trebui să plătești și cuantumul parcării pentru aceste zile.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
6 3 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *