Ce este laptele ultra-pasteurizat. Cum trebuie să îl depozitezi, de fapt

De ce are un termen de valabilitate atât de mare

Scris de: Daoud Andra

30 Jan. 2024

Ce este laptele ultra-pasteurizat. Cum trebuie să îl depozitezi, de fapt

Laptele se încadrează în categoria alimentelor perisabile. Dacă nu este tratat termic și depozitat corespunzător, poate dezvolta bacterii periculoase pentru sănătate. Pentru a elimina acest risc și pentru a-i prelungi perioada de valabilitate, producătorii de lapte îl supun unui proces de pasteurizare, înainte de a-l ambala și comercializa. Ce este laptele ultra-pasteurizat și cum trebuie să îl depozitezi. Cu ce este diferit față de laptele obișnuit.

Cum se pasteurizează laptele

Laptele pe care îl găsim în comerț este, de obicei, pasteurizat înainte de a fi ambalat. Sunt puțini producători care comercializează laptele integral, nepasteurizat și neomogenizat, pentru că acesta este mult mai perisabil și are o dată de expirare foarte strânsă.

Prin pasteurizare, se elimină majoritatea bacteriilor care pot face laptele să se strice și care sunt și periculoase pentru sănătate. Practic, laptele crud este încălzit până la 60-70 de grade Celsius, temperatură la care majoritatea bacteriilor mor. Apoi, este răcit brusc la 4-6 grade Celsius, urmând a fi ambalat și comercializat.

Citește și: Cât rezistă laptele la temperatura camerei. După cât timp nu mai este bun, de fapt

Chiar dacă este pasteurizat, laptele se găsește de obicei la frigider în supermarketuri și așa ar trebui să fie păstrat și acasă. Găsim însă și lapte depozitat la raft, marcat cu prescurtarea UHT.

Ce este laptele ultra-pasteurizat

Laptele UHT sau ultra-pasteurizat este lapte procesat mai intens și pasteurizat la temperaturi mai înalte. Prin acest proces, laptele se fierbe la 135-150 de grade, timp de 2-6 secunde, după care se răcește brusc. În acest fel, sunt eliminate aproape toate bacteriile care pot face ca laptele să fie periculos.

Din acest motiv, laptele ultra-pasteurizat este mult mai rezistent și poate fi depozitat chiar și la temperatura camerei, înainte de a fi desfăcut. Cutiile cu lapte UHT pot sta la o temperatură mai ridicată, pentru că laptele din ele este aproape steril. Din acest motiv, laptele UHT are o perioadă de valabilitate mult mai ridicată, care poate ajunge și la 3 luni sau mai mult.

Citește și: De ce să pui bicarbonat de sodiu în lapte. Trucul te va cuceri din prima, doar așa vei proceda

Ce fel de lapte să alegi pentru consum

Laptele pasteurizat este, așadar, un aliment procesat. Dacă folosești lapte frecvent și consumi acest aliment în cantitate mare, este ideal să alegi un sortiment de lapte cât mai puțin procesat, integral, neomogenizat. Poți folosi și lapte pasteurizat, pentru a elimina riscul existenței unor bacterii.

Laptele UHT ar trebui să fie consumat de către persoanele care nu utilizează frecvent acest aliment. Dacă vrei să ai în casă lapte pentru orice eventualitate, poți cumpăra o cutie de lapte UHT, cu termen mare de valabilitate. Ține cont că după deschidere, aceasta trebuie păstrată la frigider.

Citește și: Cât rezistă laptele la congelator. După cât timp trebuie să îl arunci, de fapt

Indiferent de termenul de valabilitate, atât laptele pasteurizat, cât și cel UHT trebuie să fie consumate în 7-10 zile de la deschiderea ambalajului. Data de expirare este valabilă doar în cazul în care produsul nu a fost deschis. După deschiderea ambalajului, acea dată nu mai este relevantă, ci trebuie să termini laptele în maximum 10 zile.

Dacă ai lapte dintr-o sursă proprie, înainte de a-l depozita la frigider și consuma, este bine să îl fierbi. Dă laptele proaspăt într-un clocot, după care răcește-l rapid. Depozitează-l în frigider și consumă-l în 7-10 zile.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
9 0 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *