Primăvara, micile vietăți încep să își facă simțită prezența. Bondarii, de exemplu, sunt deja aici și au grijă de culturile noastre. Da, ai auzit bine! Surprinzător sau nu, îngrijirea grădinii nu se rezumă doar la semănat și udat. Iată ce este, de fapt, polenizarea buzz cu bondari. Iată cum poți avea o recoltă bogată de legume!
Bondarii sunt răspândiți în toată România. Ceea ce puțini știu, însă, este faptul că ei sunt mult mai eficienți polenizatori decât albinele, asta pentru aceste mici vietăți extrag în special polenul și nu nectarul.
Potrivit specialiștilor, bondarii polenizează florile prin metoda numită polenizare buzz, o mișcare de vibrație rapidă care eliberează cantități uriașe de polen. De regulă, polenizarea buzz va permite unui bondar să polenizeze o floare într-o singură vizită.
Polenizarea reprezintă procesul prin care polenul este transferat de la partea masculină a unei flori la partea feminină, permițând astfel fertilizarea și producerea de semințe și fructe, notează populare.ro.
În zilele răcoroase sau la sfârșitul iernii, bondarii tind să fie cei mai prezenți pe flori. Acoperiți de blană izolatoare și înconjurați de benzi negre care absorb căldura, ei pot zbura fără probleme la minus 5 grade Celsius, pe când albinele nu pot face acest lucru sub 15 grade.
În plus, bondarii ies uneori la suprafață chiar înainte de apariția primelor flori. Tehnica lor? Nerăbdători, ei străpung frunzele plantei. Sub efectul stresului, planta începe să înflorească mai devreme decât te-ai aștepta. Acest lucru poate fi cu până la două săptămâni mai devreme pentru muștarul negru și cu o lună mai devreme pentru roșii.
Bondarii sunt esențiali pentru supraviețuirea multor specii de plante. Și, ca în cazul tuturor polenizatorilor, situația lor este alarmantă. În 2014, 24% dintre speciile de bondari din Europa erau amenințate cu dispariția în Lista Roșie a IUCN. Cauza: dezvoltarea urbană, diminuarea resurselor de flori și efectele pesticidelor.
Așadar, cum putem încuraja prezența lor în grădinile noastre? În primul rând, cultivând plante care îi atrag, adică plante care sunt bogate atât în nectar, cât și în polen.
Dar florile nu sunt totul. Când nu zboară, bondarii trăiesc în principal sub pământ, în butucii copacilor morți. Ei pot chiar să se ghemuiască într-o mică vizuină abandonată de un rozător. Așadar, asigură-te că ai grijă de aceste spații: găuri, crăpături, goluri.
Citește și 3 plante care atrag albinele în grădina ta. Sunt flori magnetice pentru polenizatori!
Citește și Perioada ideală în care trebuie să plantezi roșiile în grădină. Funcționează fără greș!