Ce este portofoliul educațional al elevului. Cine trebuie să aibă aceste acte

Ce este portofoliul educațional al elevului. Cine trebuie să aibă aceste acte

Noul portofoliu educațional, ce urmează să fie implementat începând cu anul școlar 2024-2025, va aduce schimbări semnificative în modul de organizare a documentelor școlare pentru elevi și preșcolari.

Se introduce portofoliul educațional al elevului

Elevii din grupa mijlocie și clasa pregătitoare vor putea să-și gestioneze portofoliul atât în format fizic (biblioraft), cât și digital, stocat pe o platformă de tip catalog școlar, conform noilor reglementări propuse de Ministerul Educației.

Proiectul de metodologie a fost pus în consultare publică recent și detaliază modul în care vor fi organizate și stocate informațiile educaționale.

Portofoliul va include o selecție de documente de educație formală, cum ar fi diplome de absolvire, foi matricole și rezultate la evaluări naționale, dar și documente de educație non-formală, limitate la un număr maxim de 10.

Acestea pot fi diplome de la competiții școlare sau activități de voluntariat, oferind o imagine completă asupra realizărilor elevului.

„Portofoliul individual poate fi realizat în format fizic sau digital, la decizia elevului și a profesorului”, se specifică în metodologie.

De asemenea, documentele din portofoliul individual, cum ar fi planșe, desene sau eseuri, pot fi incluse în portofoliul educațional, contribuind la o evaluare holistică a parcursului educațional al elevului.

Este destinat doar pentru evidența evoluției elevului

Un aspect important este că portofoliul nu va fi utilizat în scopul ierarhizării elevilor sau pentru selecția acestora la admiterea în licee sau universități, fiind destinat doar pentru evidențierea evoluției educaționale.

Platforma digitală destinată portofoliului va fi integrată în Sistemul Integrat de Management al Școlarității, administrat de Ministerul Educației, după cum precizează legea învățământului preuniversitar nr. 198/2023.

Aceasta va permite stocarea documentelor educaționale și non-formale, asigurând accesul facil și sigur la informațiile necesare în orice moment.

Pe lângă documentele standard, elevii vor putea adăuga și produse ale activității școlare sau extrașcolare, de la desene și eseuri până la rezultate la evaluări naționale.

Numărul acestora variază în funcție de ciclul educațional – între 2 și 4 pentru învățământul preșcolar și primar și între 4 și 6 pentru gimnaziu și liceu.

Introducerea portofoliului educațional reprezintă un pas important în modernizarea și flexibilizarea sistemului educațional din România, facilitând o evidență mai clară și completă a progresului elevilor, atât în educația formală, cât și în cea non-formală.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Cine este Roxana Mînzatu, femeia care a obținut postul de vicepreședinte al Comisiei Europene
9 0 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *