Sfânta Împărtășanie este una dintre cele mai importante taine, după cum precizează și Biserica Ortodoxă. Anul acesta, Paștele se sărbătorește pe 16 aprilie, așa că este foarte important ca de Paște să mergeți să vă împărtășiți. Pentru cei care încă nu știu, iată mai jos ce ese Sfânta Împărtășanie și cine are parte de ea.
Una dintre cele mai importante reguli înainte de a primi această taină este ca persoana să fie creștină și să creadă în Dumnezeu. De asemenea, trebuie să respecte cu atenție mai multe condiții.
Citește și: Când se trece pe sub masă de Paşte. Semnificaţia acestui obicei
Prima împărtășanie o primim încă de la botez, însă, puțini sunt cei care știu ce semnifică, de fapt, acest lucru și ce reguli trebuie aplicate.
Sfânta Împărtășanie este taina prin care orice creștin se împătășește cu Trupul și Sângele Domnului.
În momentul în care împărtășania este săvârșită, fiecare creștin se împărtășeșe cu Trupul și Sângele Domnului Iisus Hrisos.
Astfel că, se spune că această împărtășanie asigură mântuirea tuturor credinicioșilor.
„Copiii mici pot fi împărtășiți în fiecare duminică fără a se spovodi. După vârsta de 7 ani este indicat să fie spovedeți pentru a primi această taină. Împărtășania este primirea acestor mari sfințenii spre tămăduirea sufletului și a trupului.
Citește și: Vinerea Albă din Săptămâna Luminată. Ce este interzis să faci
În cazul în care cei mici prezintă agresivitate, fac lucruri urâte nu este indicat să ajungă să primească Sfânta Împărășanie!”, explică Biserica Ortodoxă.
Împărate ceresc, Mangaietorule, Duhul adevărului, Care pretutindenea ești și toate le împlinești. Vistierul bunătăților și dătătorule de viață, vino și Te sălășluiește întru noi, și ne curățește pe noi de toată întinăciunea. Și mântuiește, Bunule, sufletele noastre. Sfinte Dumnezeule, Sfinte tare, Sfinte fără de moarte, miluiește-ne pe noi !
Sfinte Dumnezeule, Sfinte tare, Sfinte fără de moarte, miluiește-ne pe noi !
Sfinte Dumnezeule, Sfinte tare, Sfinte fără de moarte, miluiește-ne pe noi !
Slavă Tatălui și Fiului și Sfântului Duh și acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.
Preasfântă Treime, miluiește-ne pe noi. Doamne, curățește păcatele noastre. Stăpâne, iartă fărădelegile noastre. Sfinte, cercetează și vindecă neputințele noastre, pentru numele Tău.
Citește și: De ce nu este bine să vopsești ouă în Vinerea Mare. Nu face această greşeală
Doamne miluiește, Doamne miluiește, Doamne miluiește.
Slavă Tatălui și Fiului și Sfântului Duh și acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.
Care ești în ceruri, sfințească-Se numele Tău, vie împărăția Ta, fie voia Ta, precum în cer și pe pământ. Pâinea noastră cea spre ființă, da ne-o nouă astăzi, și ne iartă nouă greșalele noastre, precum și noi iertăm greșiților noștri. Și nu ne duce pe noi în ispita, ci ne izbăvește de cel rău.
Pentru rugăciunile Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, ale Sfinților Părinților noștri și ale tuturor Sfinților, Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluiește-ne pe noi. Amin.