Shilajit, cunoscut și sub numele de rășină mumie, este o substanță lipicioasă, de culoare neagră, care se formează atunci când plantele moarte se descompun. Acesta apare în crăpăturile stâncilor din zone montane și se adună pe parcursul a sute sau mii de ani. Inițial, a fost folosit în medicina tradițională ayurvedică din regiunile Himalaya, dar în prezent poate fi găsit în suplimente alimentare vândute în farmacii.
Shilajit este adesea considerat o combinație între o substanță biologică și geologică datorită prezenței sale ridicate de nutrienți din ambele categorii. Printre cei mai recunoscuți nutrienți care se găsesc în shilajit se numără acidul fulvic, acizii humici și dibenzo-alfa pironii. Se spune că shilajit, în forma sa pură, conține aproximativ 85 de vitamine și minerale diferite. O porție de pudră de shilajit (aproape 1/2 linguriță) poate conține aproximativ 3 calorii, 5,4 miligrame de fier, 40 de miligrame de calciu, 2,8 micrograme de seleniu și 0,45 miligrame de zinc.
Shilajit este bine cunoscut pentru efectul său energizant. În medicina ayurvedică, această substanță este folosită de milenii pentru a stimula energia și pentru a revitaliza organismul. Unul dintre modurile în care shilajit sprijină metabolismul energetic este prin stimularea funcției mitocondriale, care este esențială pentru producerea de adenozin trifosfat (ATP), ce furnizează energie celulelor. De asemenea, shilajit este folosit pentru a ameliora sindromul de oboseală cronică.
Studiile au arătat că shilajit poate proteja celulele cerebrale, având efecte neuroprotectoare. Un studiu din 2013 realizat la Universitatea Kerman din Iran a constatat că shilajit are efecte pozitive asupra edemului cerebral, permeabilității barierei hematoencefalice și presiunii intracraniene, factori esențiali în recuperarea după o leziune cerebrală. În plus, shilajit poate ajuta la tratarea bolilor degenerative și poate avea efecte antiepileptice și antipsihotice prin reglarea nivelurilor de GABA, un neurotransmițător calmant.
Shilajit joacă un rol important în reglarea sistemului imunitar și a echilibrului hormonal. În cazul bărbaților, shilajit poate crește nivelul de testosteron și poate stimula producția de spermă. De asemenea, poate ajuta la stimularea ovulației la femei, având un impact pozitiv asupra fertilității.
Shilajit interacționează cu nivelurile de GABA din creier, având efecte analgezice și reducând durerea orofacială. De asemenea, substanța este eficientă în reducerea inflamației și în tratarea ulcerelor gastrice, având și proprietăți antivirale.
Shilajit poate ajuta la gestionarea glicemiei și a nivelului lipidelor serice, fiind de ajutor persoanelor cu diabet. De asemenea, are efecte anticancerigene, protejând anumite organe de leziunile cauzate de radiații. Este, de asemenea, util în sprijinirea sănătății osoase, îmbunătățind regenerarea și prevenind demineralizarea osoasă.
În ciuda beneficiilor sale, shilajit poate avea unele reacții adverse, în special asupra tensiunii arteriale și riscul de contaminare cu metale grele sau ciuperci. Persoanele cu tensiune arterială scăzută ar trebui să consulte un medic înainte de a lua suplimente cu shilajit. De asemenea, este important să se aleagă suplimente de calitate, din surse certificate, pentru a evita contaminarea cu substanțe dăunătoare.