Ce este shilajit și ce beneficii are asupra corpului - Ego.ro

Ce este shilajit și ce beneficii are asupra corpului

Ce este shilajit și ce beneficii are asupra corpului

Shilajit, cunoscut și sub numele de rășină mumie, este o substanță lipicioasă, de culoare neagră, care se formează atunci când plantele moarte se descompun. Acesta apare în crăpăturile stâncilor din zone montane și se adună pe parcursul a sute sau mii de ani. Inițial, a fost folosit în medicina tradițională ayurvedică din regiunile Himalaya, dar în prezent poate fi găsit în suplimente alimentare vândute în farmacii.

Ce conține shilajit

Shilajit este adesea considerat o combinație între o substanță biologică și geologică datorită prezenței sale ridicate de nutrienți din ambele categorii. Printre cei mai recunoscuți nutrienți care se găsesc în shilajit se numără acidul fulvic, acizii humici și dibenzo-alfa pironii. Se spune că shilajit, în forma sa pură, conține aproximativ 85 de vitamine și minerale diferite. O porție de pudră de shilajit (aproape 1/2 linguriță) poate conține aproximativ 3 calorii, 5,4 miligrame de fier, 40 de miligrame de calciu, 2,8 micrograme de seleniu și 0,45 miligrame de zinc.

Beneficiile shilajit pentru sănătate

Shilajit este bine cunoscut pentru efectul său energizant. În medicina ayurvedică, această substanță este folosită de milenii pentru a stimula energia și pentru a revitaliza organismul. Unul dintre modurile în care shilajit sprijină metabolismul energetic este prin stimularea funcției mitocondriale, care este esențială pentru producerea de adenozin trifosfat (ATP), ce furnizează energie celulelor. De asemenea, shilajit este folosit pentru a ameliora sindromul de oboseală cronică.

Îmbunătățirea sănătății cerebrale

Studiile au arătat că shilajit poate proteja celulele cerebrale, având efecte neuroprotectoare. Un studiu din 2013 realizat la Universitatea Kerman din Iran a constatat că shilajit are efecte pozitive asupra edemului cerebral, permeabilității barierei hematoencefalice și presiunii intracraniene, factori esențiali în recuperarea după o leziune cerebrală. În plus, shilajit poate ajuta la tratarea bolilor degenerative și poate avea efecte antiepileptice și antipsihotice prin reglarea nivelurilor de GABA, un neurotransmițător calmant.

Modulator hormonal și al sistemului imunitar

Shilajit joacă un rol important în reglarea sistemului imunitar și a echilibrului hormonal. În cazul bărbaților, shilajit poate crește nivelul de testosteron și poate stimula producția de spermă. De asemenea, poate ajuta la stimularea ovulației la femei, având un impact pozitiv asupra fertilității.

Gestionarea durerii și a inflamației

Shilajit interacționează cu nivelurile de GABA din creier, având efecte analgezice și reducând durerea orofacială. De asemenea, substanța este eficientă în reducerea inflamației și în tratarea ulcerelor gastrice, având și proprietăți antivirale.

Alte beneficii ale shilajit

Shilajit poate ajuta la gestionarea glicemiei și a nivelului lipidelor serice, fiind de ajutor persoanelor cu diabet. De asemenea, are efecte anticancerigene, protejând anumite organe de leziunile cauzate de radiații. Este, de asemenea, util în sprijinirea sănătății osoase, îmbunătățind regenerarea și prevenind demineralizarea osoasă.

Posibile reacții adverse și contraindicații

În ciuda beneficiilor sale, shilajit poate avea unele reacții adverse, în special asupra tensiunii arteriale și riscul de contaminare cu metale grele sau ciuperci. Persoanele cu tensiune arterială scăzută ar trebui să consulte un medic înainte de a lua suplimente cu shilajit. De asemenea, este important să se aleagă suplimente de calitate, din surse certificate, pentru a evita contaminarea cu substanțe dăunătoare.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Ce face Jojo - Cătălina Grama atunci când vrea să îl împace pe Paul Ipate
9 1 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă
Horoscop zilei. Fecioarele iau decizii importante în dragoste, iar Scorpionii privesc altfel emoțiile
Pomii fructiferi care trebuie tăiaţi la început de aprilie pentru roade îmbelşugate. Vor rodi până...
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din...
Ilie Bolojan a promulgat legea care va fi aplaudată de toţi românii. Intră în vigoare...
Punem pariu că nu o recunoști! Astăzi este una dintre cele mai cunoscute femei din...
Alexia Eram și iubitul ei, în ipostaze incendiare într-un club de fițe din București. Cum...
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Înșală orice bărbat care se află într-o relație sau nu, conform Cristinei Șișcanu? "Așa și...
Horoscop Pesti maine 4 Aprilie 2025
Horoscop Pesti maine 3 Aprilie 2025
Cum arată și cu ce se ocupă fiica lui Robert Turcescu: “Fiica mea cea mare...
Ultimul mesaj public al lui Val Kilmer, actorul din Batman care a decedat la vârsta...
Reglementare UE: Multe dintre alimentele consumate mai ales de copii vor dispărea de pe piață
Îți amorțesc mâinile? Ce afecțiuni pot ascunde, potrivit medicilor
El este Albert, ursul polar de 680 de kg. De ce nu atacă oamenii?
„Am călcat peste morți ca să ajungem la cei vii” Mărturii șocante din infernul de...
Imagini NEMAIVĂZUTE cu Monica Tatoiu! Cum arăta pe vremea când se iubea cu Florin Călinescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *