Ce este sindromul creierului de gravidă sau mamamnezia. Precizări importante de la medic

Ce modificări cu loc la nivelul creierului în perioada sarcinii
Ce este sindromul creierului de gravidă sau mamamnezia. Precizări importante de la medic

Pe parcursul sarcinii au loc mai multe schimbări în corpul femeilor. Începând cu cele fizice, evidente pe măsură ce bebelușul crește, și continuând cu cele mentale, care pot da mari bătăi de cap. Ai auzit vreodată de sindromul creierului de gravidă sau mamamnezia? Este o afecțiune care se referă la o stare de confuzie și uitare din partea femeii însărcinată.

Ce este sindromul creierului de gravidă sau mamamnezia. Mit sau realitate?

Medicul Silviu Istoc, șef de secție obstretică-ginecologie, a explicat ce este sindromul creierului de gravidă și ce modificări apar la nivelul creierului în timpul sarcinii.

Potrivit studiilor, în timpul sarcinii materia cenușie aflată în creierul viitoarei mamei este redusă cantitativ. Scade în volum și țesutul cerebral de culoare roz-gri, cel care conține corpurile celulare și sinapsele celulelor nervoase. Mai mult decât atât, această situație persistă cel puțin doi ani după naștere.

„Modificările petrecute în creierul unei gravide sunt comparate cu modificările petrecute în creierul unui adolescent. În perioada de adolescență caracterizată printr-o „avalanșă” hormonală, se pierde din substanță cenușie. De fapt, sunt eliminate sinapse (conexiuni intre neuroni) mai vechi si înlocuite cu sinapse noi complexe, care asigură procesul de maturizare al adolescentului. În cazul gravidei, modificările petrecute în creierul sau sunt percepute ca un proces de adaptare la maternitate si specializare în îngrijirea bebelușului ei” afirma medicul Silviu Istoc.

Din fericire, nu întotdeauna o reducere în volum a creierului înseamnă ceva negativ, o pierdere a funcției creierului, ci, mai degrabă, o reglare fină a conexiunilor dintre neuroni. Este un fel de proces de specializare al creierului viitoarei mămici pentru a avea grijă de bebelușul ei.

Care sunt cauzele sindromului creierului de gravidă sau mamamnezia

Potrivit medicului, pe lângă hormonii sarcinii care afectează funcția creierului, mai pot exista și alți factori care să cauzeze starea de confuzie sau uitare.

Oboseala. Este o afecțiune care afectează foarte multe persoane însărcinate. Poate duce și la o memorie defectuoasă.

Grețurile matinale. Și acestea pot face ca femeia însărcinată să se simtă obosită și tulburată mental.

Stresul. Sunt multe lucruri care le îngrijorează pe femeile însărcinate, iar stresul poate provoca “ceața” mentală și anxietate.

Depresia. Unele persoane care se confruntă cu depresie pot avea probleme de atenție. Dacă te simți deprimată sau anxioasă în timpul sarcinii contactează imediat un specialist!

Care sunt simptomele mamamneziei

Momentan nu există simptome declarate oficial, însă printre semnele pe care femeile însărcinate le-au raportat se numără: pierderi de memorie, stare de confuzie, dificultate de concentrare, dificultăți la citire sau orientare în spațiu.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
9 0 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *