Ce este Superluna Sturion 2023. Fenomenul este extrem de rar, va mai avea loc abia în 2037

Luna va fi mai mare și mai luminoasă decât de obicei

Scris de: Daoud Andra

01 Aug. 2023

Ce este Superluna Sturion 2023. Fenomenul este extrem de rar, va mai avea loc abia în 2037

În luna august, românii vor putea admira un fenomen astronomic foarte rar. Superluna Sturion va fi vizibilă pe cer în curând, iar oamenii ar trebui să profite de ocazie, pentru că următoarea dată când va apărea aceasta va fi abia în 2037. Ce este Superluna Sturion și când va fi vizibilă pe cer.

Superluna Sturion, un spectacol cosmic rar

Superluna Sturion este denumirea pentru prima lună plină care apare pe cer în august. Aceasta va fi vizibilă chiar în prima seară din luna august, iar denumirea provine de la fermierii din SUA. Aceștia au denumit astfel luna plină, pentru că apare în perioada în care apele abundă de sturioni.

La finalul lunii august, va mai avea loc un fenomen astronomic interesant. Luna Albastră, a doua lună plină de vara aceasta, va fi vizibilă pe cer în noaptea de 30 august. Ocaziile în care Superluna este vizibilă pe cer de două ori într-un interval atât de scurt sunt foarte rare. Ultima dată s-a întâmplat acest lucru în 2018. Următoarea dată când vom vedea două luni pline pe cer în aceeași lună calendaristică va fi în 2037, spun specialiștii.

Citește și: Ce este bine să faci când este Lună plină. Tradiții pentru noroc, sănătate și prosperitate

Ce este superluna Sturionului 2023. Fenomenul este extrem de rar, va mai avea loc abia in 2037
Superluna Sturion

Luna va fi la o distanță mai mică de Pământ

Cele două fenomene cosmice din luna august au o semnificație aparte. Nu este vorba doar despre o lună plină, care se poate vedea pe cer și în alte ocazii. În noaptea de 1 august, respectiv de 30 august, când sunt vizibile Superluna Sturion și Luna Albastră, acest satelit va avea o dimensiune mai mare decât de obicei.

Luna va avea un diametru mai mare, pentru că va fi mai aproape de Pământ decât de obicei. În august, luna va fi la o distanță de 357.530 km față de Pământ. În general, luna se află la o distanță de 382.900 km față de planeta noastră. Acest fenomen astronomic mai este numit și perigeu, iar când luna se află la perigeu, ea pare cu 15% mai luminoasă și cu 30% mai mare decât în restul anului.

Citește și: Ce înseamnă Lună nouă. Ce este bine să facă toate fetele nemăritate, potrivit tradiției

În seara de 1 august, Superluna Sturion va fi vizibilă începând cu ora 21:30, între Sud și Est. Ea va traversa cerul până la 5:30 dimineața, când va apune și va fi vizibilă pe tot parcursul nopții.

O a treia superlună va putea fi văzută pe 28 septembrie. Luna plină din acea seară se mai numește și Luna Porumbului și va fi la 5 zile după echinocțiul de toamnă. Atunci are loc și sfârșitul verii în emisfera nordică. Anul viitor, Superluna va fi vizibilă pe cer de două ori, respectiv în luna septembrie și în luna octombrie.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
9 0 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *