Ce este vinul de gheață, metoda secretă folosită în România. Băutura inedită are succes fulminant în toată lumea

Ce este vinul de gheață, metoda secretă folosită în România. Băutura inedită are succes fulminant în toată lumea

E marea agitație pe Valea Târnavelor din județul Sibiu! Localnicii au ieșit la cules de struguri, din care se face vinul de gheață. Băutura este comandată chiar de Papa Francisc la Vatican. De asemenea, licoarea delicioasă trece granițele Europei, ajungând tocmai în Statele Unite ale Americii și în Japonia.

Detalii despre vinul de gheață din România

Pe un ger năprasnic, pe Valea Târnavelor este vremea culesului de struguri Eiswein sau vinul de gheaţă. Acesta ajunge pe masa Papei Francisc de la Vatican, fiind o băutură comandată în fiecare an. Mai mult, soiul se bucură de mare succes în toată lumea, din Statele Unite până în Japonia.

Pentru un gust extraordinar și o aromă deosebită, una dintre condiţiile necesare este culesul strugurilor cu noaptea în cap, pe un ger sticlos, spun localnicii.

Când se culeg strugurii

Temperaturile negative nu-i sperie, ci sunt perfecte pentru Eiswein, soiul de vin care se face din struguri îngheţaţi.

„Galben auriu strălucitor, cu nuanţe frumoase de mango, de pepene, de … dacă vreţi, gutui. Este de o mare complexitate. Deosebit de plăcut. El trebuie… nu băut, savurat”, a declarat somelierul Ioan Buia la Observator.

Vezi și Ce termen de valabilitate are vinul, de fapt. Cum afli când a fost îmbuteliat dacă nu este scris pe eticheta sticlei

Potrivit lui Ioan Mărginean, director tehnic de podgorie, secretul care dă tot gustul bun sunt stafidele înghețate: „Concentraţia de zahăr va fi deosebită. Şi concentraţia în arome. Strugurii au deja o aromă de trandafir amestecată cu aromă de caramel”.

Licoarea a ajuns la Vatican și dincolo de granițele Europei

Vinul aromat l-a cucerit inclusiv pe Papa Francisc. În timpul vizitel sale la Blaj, din anul 2018, Suveranul Pontif l-a servit din potirul său. De atunci, în preajma Paștelui, Vaticanul comandă vinul de gheaţă din România.

„Cu mândrie spun că a ajuns pe toate meridianele, din Japonia, până în America”, a punctat Claudiu Necșulescu, proprietar de cramă.

La cules au participat şi zeci de muncitori din Nepal. După recoltare, strugrii au fost zdrobiţi rapid, așa îngheţaţi, pentru cel mai gustos must.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
9 1 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *