Ce fac gospodinele din Ardeal cu varza murată înainte de a înveli sarmalele. Secretul ca să fiarbă repede

Trucul care va schimba felul în care faci sarmale

Scris de: Daoud Andra

12 Dec. 2023

Ce fac gospodinele din Ardeal cu varza murată înainte de a înveli sarmalele. Secretul ca să fiarbă repede

Sarmalele reprezintă o mâncare tradițională românească, pe care o prepară majoritatea gospodinelor. În funcție de zona țării și de rețetele și trucurile transmise din generație în generație, există câteva secrete pentru a obține sarmale cu un gust desăvârșit. Ce să faci cu varza murată înainte de a înveli sarmalele? Este trucul gospodinelor din Ardeal.

Ce trebuie să faci cu varza murată înainte de a înveli sarmalele

Sarmalele sunt nelipsite de pe mesele de sărbători la români. Indiferent că le faci din carne de porc, vită sau amestec, mirosul și aroma lor sunt asociate cu Crăciunul și cu mesele tradiționale în familie. Pentru a face cele mai bune sarmale, ai nevoie de carne cu un procent corect de grăsime și de o varză murată bună.

Citește și: Cu ce să amesteci carnea tocată pentru sarmale. Ingredientul marilor bucătari care le face mult mai gustoase, se topesc în gură

Pentru ca sarmalele să nu iasă prea acre sau prea sărate, varza se lasă în apă rece, înainte de a le prepara. Gospodinele din Ardeal apelează la un truc inedit pentru ca varza să fie fragedă și sarmalele să fiarbă repede. Ele desfac foile de varză murată cu o zi înainte și îndepărtează cotoarele.

Apoi, le pun într-o pungă și le congelează, peste noapte. A doua zi le scot din congelator și le lasă să se dezghețe, într-un vas cu apă rece. În acest fel, varza va fierbe repede și foile nu vor rămâne tari. În plus, vor fi mai maleabile și sarmalele se vor putea rula mult mai ușor.

Citește și: Ce să adaugi în oala cu sarmale pentru o aromă inedită. Rețeta delicioasă cu care îți vei cuceri toți invitații

Ce să faci cu varza înainte de a o pune la murat
Varză murată pentru sarmale

Alte trucuri pentru a obține sarmale delicioase

  • Folosește carne cu cel puțin 15-20% grăsime. Dacă ai o carne prea slabă, sarmalele vor ieși tari și uscate.
  • Călește ceapa înainte. Gustul desăvârșit al sarmalelor este dat de ceapa călită, împreună cu orezul și cu condimentele.
  • Folosește mirodenii. Boiaua afumată, cimbrul, mărarul sunt cele care dau un gust aparte sarmalelor.
  • Alege orezul potrivit. Folosește orez cu bobul rotund pentru sarmale, nu din cel cu bob lung sau basmati. Acesta trebuie să se umfle și să lege bine compoziția. De asemenea, spală orezul înainte de a-l pune în compoziție, pentru a deveni lipicios.

Citește și: În câte ape se spală orezul pentru sarmalele de post. Doar așa ies gustoase ca la mama acasă

  • Adaugă afumtură. O bucată de carne de porc afumată, pusă în mijlocul sarmalelor, le va da un gust aparte acestora.
  • Gătește sarmalele la foc mic. La fel ca multe mâncăruri tradiționale românești, sarmalele ies mai bune dacă sunt gătite lent. Fierbe-le la foc mic, o oră, după care pune-le în cuptor pentru încă o oră și jumătate.

 

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Cine este Manfred Spendier, soțul Ancăi Dumitra din Las Fierbinți
10 1 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *