Cosmin Seleși, prezentatorul emisiunii „Batem palma” așteaptă cu nerăbdare pe Paștele, nu pentru a se pune la masă alături de familia lui, ci mai mult pentru momentele speciale pe care le împărtășește alături de cei dragi. Cosmin Seleși a povestit în exclusivitate pentru EGO.ro ce loc important are Paștele în viața lui și cum, de mic, a fost învățat să iubească această sărbătoare. Deși în sine sărbătoarea este despre liniște, relaxare, pentru prezentatorul emisiunii „Batem palma!”, Paștele este despre tradiții și obiceiuri.
EGO.ro: Ce înseamnă Paștele pentru tine? Cum te raportezi la această perioadă?
Cosmin Seleși: Cu multă emoție și bucurie. Este o perioadă pe care abia o așteptam, după o perioadă extrem de încărcată pentru mine. Am fost mult plecat, abia aștept să fiu acasă și stăm împreună. Paștele este o ocazie de liniște, de găsit acea relaxare interioară și de simțit aproape oamenii care contează cu adevărat.
Cum arătau sărbătorile de Paște în copilărie?
Sărbătorile de Paște erau foarte frumoase. Obiceiul era ca toată lumea să meargă la Înviere și apoi să revină acasă, la o cină în familie. Noi chiar stăteam la slujba de Înviere, iar la final se lua prescure. Apoi înainte de masă, pentru următoarele zile, se mâncau acele bucăți de Paști. Apoi prima zi de sărbătoare era pentru timp în familie, în timp ce a doua și a treia, mergeam la stropit (râde). Toată lumea ne punea la masă, era foarte frumos. Sunt niște amintiri pe care le voi păstra mereu într-un loc special.
Ne poți povesti despre o amintire de Paște, care ți-a rămas întipărită în suflet?
Nu aș vrea să aleg una anume, fiecare poveste pe care am adunat-o cu ocazia acestei Sărbători este la fel de importantă pentru mine și are un loc în suflet pe care-l măresc cu fiecare an.
Cine pregătește toate bucatele specifice sărbătorilor de Paște la voi în familie?
De obicei, împreună, eu și soția. Chiar și copiii ni se alătură, ne-am obișnuit ca toată lumea să facă câte ceva pentru orice cină. Este atât de frumos!
Ce nu poate lipsi de pe masa de Paște?
Ceapa verde, salata bouef, drobul de miel și șunca de porc semi-afumată, din Ardeal, pe care o fierbi cu boabe de piper, usturoi și foi de dafin. E un fel de aperitiv foarte gustos, să știți.
Cu toții știm că Moș Nicolae aduce cadouri copiilor în noaptea de 5 decembrie, iar Moș Crăciun în noaptea de 24 decembrie. Primeai cadouri și de la iepurașul de Paște?
În copilărie, la mine în familie, nu era cu Iepurașul de Paște. Dar acum, pentru copiii mei, trebuie să vină. Nu aduce cadouri mari, ci atenții, lucruri care să conteze.
Cine pornește în goana după cadouri la voi în familie?
Aici răspunsul, ca să fiu sincer, este foarte ușor: întotdeauna… soția mea.