Ciorba de perișoare este una dintre cele mai apreciate din bucătăria românească. Se face ușor, este delicioasă și sățioasă și poate fi savurată cu smântână, ardei iute sau simplă. Ce fel de carne se folosește la perișoare, pentru a ieși pufoase și delicioase? Secretul pentru o ciorbă cu un gust desăvârșit.
Ciorbele se numără printre mâncărurile preferate ale românilor pentru prânz sau cină. Sunt sățioase, delicioase și pot fi consumate ca atare sau ca prim fel de mâncare, la o masă copioasă. Pentru a face ciorbă de perișoare ai nevoie doar de câteva ingrediente. Este vorba despre carne tocată, legume, verdețuri și mirodenii.
Ciorba de perișoare se face repede și nu are nevoie să stea pe aragaz ore în șir, cu se întâmplă în cazul altor supe și ciorbe. Se fierb mai întâi legumele, după care se adaugă perișoarele și se mai lasă să fiarbă în jur de 30 de minute, astfel încât acestea sa fie gătite.
Pentru a face perișoare se poate folosi carne tocată de porc, de vită, de curcan sau amestec. Indiferent ce carne am folosi, aceasta trebuie să aibă un procent corect de grăsime. Dacă utilizăm o carne prea slabă, cum este cea de pasăre, perișoarele vor ieși tari și uscate.
Carnea trebuie să aibă un procent de grăsime de peste 15%. Dacă cumperi carne tocată ambalată, procentul de grăsime este de obicei specificat pe ambalaj. Carnea tocată se amestecă cu puțin orez, un ou și verdeață înainte de a se forma perișoarele. Unele gospodine nu folosesc orez la perișoare, acesta fiind opțional.
Citește și: Câte ouă se pun de fapt la perișoarele pentru ciorbă. Așa se vor lega perfect și vor avea un gust deosebit
Ingrediente:
Mod de preparare:
Se spală legumele, se curăță și se taie cubulețe. Morcovul, păstârnacul și țelina pot fi date și prin răzătoarea mare. Se pun toate legumele împreună cu uleiul într-o oală pe aragaz, se adaugă sare și piper și se călesc legumele până când se înmoaie. Se adaugă apă cât să umplem oala trei sferturi și se lasă legumele să dea în câteva clocote.
Separat, se pregătește compoziția pentru perișoare. Carnea tocată se amestecă cu sare, piper, ou și orez. Se poate adăuga și verdeață proaspăt tocată în compoziție. Se omogenizează și se formează perișoarele. Acestea se adaugă în ciorbă și se mai lasă să fiarbă circa 30 de minute. Se încearcă o perișoară, pentru a vedea dacă a fiert carnea.
Citește și: Cu ce să amesteci carnea de pui pentru perișoare. Așa nu se vor sfărâma și ies mult mai pufoase
La final, se adaugă roșiile tăiate cubulețe sau bulionul și se mai lasă să fiarbă încă 5 minute împreună. Dacă folosiți borș sau zeamă de varză pentru a acri ciorba, acum este momentul să îl/o adăugați. Se gustă ciorba și se drege de sare, dacă mai este nevoie. La final, după ce se oprește focul, se adaugă verdeață proaspăt tocată.