Ce fel de făină se folosește la cozonac. Detaliile de care să ții cont pentru ca aluatul să crească și să fie pufos

Detaliul care face diferența

Scris de: Daoud Andra

24 Sep. 2023

Ce fel de făină se folosește la cozonac. Detaliile de care să ții cont pentru ca aluatul să crească și să fie pufos

Cozonacul este nelipsit de pe mesele de sărbători și nu numai. Poate fi preparat cu orice ocazie, atunci când ai poftă de ceva dulce și delicios făcut în casă. Care sunt detaliile de care să ții cont pentru a obține un rezultat ca la carte. Ce fel de făină se folosește la cozonac, cât se lasă la dospit și cum se coace corect.

Trucuri pentru un cozonac bine crescut

Cozonacul este un desert românesc foarte apreciat. Aluatul trebuie să fie pufos și aerat, iar umplutura nu trebuie să fie nici prea multă, nici prea puțină. Pentru ca aluatul să crească și să fie pufos, trebuie să ții cont de câteva trucuri.

  • Toate ingredientele trebuie să fie la temperatura camerei.
  • Cerne făina într-un vas, pentru a avea o textură aerată.
  • Fă o maia din drojdie, lapte, zahăr și puțină făină. Las-o să își dubleze volumul și abia apoi amestec-o cu celelalte ingrediente.
  • Lasă aluatul să se dospească la temperatura camerei, cel puțin o oră. După ce adaugi umplutura și pui cozonacul în tăvi, lasă-l să se mai dospească și acolo o jumătate de oră.

Citește și: Cum se face maiaua pentru cozonac. Secretul pentru a obține un cozonac pufos

Cât se lasă aluatul de cozonac la dospit
Aluat de cozonac

Ce fel de făină se folosește la cozonac

Tipul de făină pe care o folosești la cozonac este extrem de important. În magazine găsim făină pe al cărei ambalaj scrie că este specială pentru cozonac și acest detaliu nu reprezintă doar o strategie de marketing.

Cea mai potrivită făină pentru acest preparat este cea 000. Aceasta este ideală pentru aluaturi pufoase și ușoare cum este și cel de cozonac. Făina pe care o găsim în supermarket are un indicativ format din 3 cifre, iar dacă urmează să o folosim la cozonac, trebuie să o alegem pe cea de tip 000.

Făina 650 este bună pentru aluaturi elastice, cum sunt cel de pâine, de pizza sau de foccacia. Cea cu indicativul 550, pe de altă parte, este bună pentru orice aluat, dar mai ales pentru prăjituri, biscuiți, brioșe, tarte sau plăcinte.

Citește și: Cea mai rapidă rețetă de cozonac. Aluatul e gata în 30 de minute și nu are nevoie de frământare

Cum se face aluatul de cozonac, pas cu pas

Pentru a face doi cozonaci, ai nevoie de:

  • 1 kg făină de tip 000
  • 1 plic drojdie uscată sau 25 g drojdie proaspătă
  • un praf de sare
  • 250 g zahăr
  • 500 ml lapte
  • 3 gălbenușuri
  • 150 g unt
  • coaja de la o lămâie

Citește și: De ce nu crește aluatul de cozonac, de fapt. Greșeala banală pe care multe persoane o fac

Mod de preparare:

Se cerne făina într-un bol încăpător. Laptele se încălzește astfel încât să nu fie fierbinte. Se face o maia din: drojdie, puțin lapte cald, o lingură de zahăr și una de făină. Se amestecă și se lasă la crescut. Restul de lapte se amestecă cu zahărul și cu gălbenușurile, până când zahărul se dizolvă.

Se toarnă maiaua și amestecul de lapte, gălbenușuri și zahăr peste făina cernută. Se adaugă un praf de sare și se frământă cu lingura, apoi cu mâna. Când toate ingredientele s-au încorporat, se adaugă coaja de lămâie și untul topit, treptat. Se frământă aluatul până când se încorporează tot untul. Alutatul trebuie să fie suplu și elastic și să nu se mai lipească de mâini. Se acoperă cu un prosop curat și se lasă la crescut cel puțin o oră.

Citește și: Cât se lasă aluatul de cozonac la dospit. Trucul secret al gospodinelor pentru a ieși mare și pufos

Cu ce poți umple cozonacii

Pentru a prepara crema clasică de umplutură, se amestecă albușurile de la cele 3 ouă cu 200 g zahăr și 350 nucă măcinată. Se adaugă 2 linguri de cacao și se mixează până când se obține o cremă omogenă. Se întinde jumătate din aluat și se pune un strat subțire de umplutură, după care se rulează și se pune în tavă. Se unge cu ou bătut și se mai lasă la dospit o jumătate de oră.

În funcție de preferință, în cozonac se mai pot adăuga și nuci întregi, stafide, mac sau rahat. Cozonacii se coc la 200 de grade, pentru primele 15 minute, apoi la 180 de grade pentru încă 30 de minute sau până când se rumenesc.

 

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
9.6 5 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *