Finalul de vară și începutul toamnei reprezintă perioada ideală pentru pregătirea conservelor pentru iarnă. Indiferent că pui la murat castraveți, gogoșari, varză, gogonele sau legume asortate, trebuie să ții cont de câteva reguli, pentru a obține un rezultat perfect. Ce fel de sare se pune la murături, așa încât acestea să se păstreze perfect și zeama să nu se tulbure.
Murăturile se numără printre pregătirile pentru iarnă care se fac în majoritatea gospodăriilor. Varza, gogonelele, conopida, castraveții și chiar pepenele pot fi puse la borcan, în saramură sau în oțet. Soluția pe bază de oțet nu este potrivită pentru orice tip de legume. Aceasta se folosește mai degrabă pentru castraveți și gogoșari și are un gust dulce-acrișor. Marinada care se pune în borcane este făcută din oțet, zahăr și apă, motiv pentru care murăturile vor avea acest gust.
Citește și: Cum faci castraveți murați la soare. Trucul gospodinelor pentru cele mai bune murături de vară
Pe de altă parte, saramura este folosită pentru a mura varza și alte tipuri de legume. Spre deosebire de soluția pe bază de oțet, saramura nu conține zahăr, iar murăturile vor avea un gust mai natural. Acesta va fi dat de probioticele care fermentează în mod natural, datorită sării.
Pentru a obține murături perfecte, trebuie să ții cont de câteva trucuri. Raportul de sare și apă trebuie să fie unul corect. Dacă pui prea puțină sare, este posibil ca murăturile să nu stea bine, iar dacă pui prea multă, gustul va fi prea puternic. Este important, de asemenea, ce tip de sare folosești. Nu orice sare este potrivită pentru murături, iar cea pe care o folosim în mod uzual la gătit nu este recomandată.
Citește și: Câtă sare se pune la castraveții murați. Cantitatea corectă ca să iasă crocanți și delicioși
Pentru a pregăti saramura pentru murături, se folosește sare specială. Sarea iodată, fină, cea pe care o folosim la mâncare, nu este potrivită pentru murături. Aceasta conține iod și poate strica murăturile, tulburând apa. Cea mai potrivită sare pentru murături este cea grunjoasă. Aceasta are mai multe utilizări în industria alimentară și se găsește în majoritatea magazinelor.
Sarea poate avea surse de proveniență diferite: poate fi sare marină sau sare de ocnă. Indiferent de unde provine, dacă este potrivită pentru murături, poate fi folosită fără probleme.
În ceea ce privește cantitatea de sare care se adaugă la murături, aceasta depinde de rețetă. La varza murată, de exemplu, se pun 500 g de sare grunjoasă la 10 litri de apă. La castraveți, pe de altă parte, se pun 20 g de sare (echivalentul unei linguri) la fiecare litru de apă. Saramura se dă în clocot, astfel încât sarea să se dizolve, după care se toarnă în borcane.
Un detaliu important este că legumele în saramură se păstrează mai ferme decât cele în oțet. De asemenea, castraveții în saramură sunt ideali pentru a prepara salata de boeuf.