Îți place conopida și vrei să te bucuri de gustul ei și la iarnă? Ei bine, atunci pune-o în borcane. Însă, este foarte important să ții cont de anumite detalii esențiale, pentru ca conopida murată să iasă perfect, iar leguma să fie conservată ca la carte. Iată ce fel de sare trebuie să adaugi la conopida murată. Tu știai asta?
Finalul lunii octombrie reprezintă perioada ideală pentru pregătirea murăturilor pentru iarnă. Indiferent că dorești să conservi gogonele, castraveți, varză sau conopidă trebuie ca temperaturile să fie mai scăzute, astfel încât să obţii un rezultat perfect.
În plus, gospodinele experimentate spun că este foarte important ca toate legumele folosite să fie sănătoase. Cum îți dai seama de asta? Verifici ca acestea să nu aibă pete sau alte defecte vizibile.
De asemenea, pentru ca murăturile să iasă delicioase, gospodinele te sfătuiesc să le pui în saramură. Astfel, legumele conservate nu numai că vor fi mult mai gustoase, ci vor avea și un efect benefic asupra imunităţii.
Nu mai este niciun secret că sarea este cel mai important ingredient pentru marinadă. Însă, aceasta este de mai multe feluri. Ce tip trebuie să alegi? Ei bine, atunci când pregătești conservele pentru toamnă, sfatul gospodinelor este să folosești sare neiodată, denumită și sare grunjoasă.
Aceasta se găsește în toate magazinele, mai ales la începutul lunii octombrie, atunci când toți românii pun legumele la murat. Acestea fiind spuse, hai să vedem cum pui conopida la murat.
Ingrediente
Mod de preparare
Mai întâi de toate, se rupe conopida în buchețele și se spală foarte bine, în mai multe ape. Se decojește rădăcina de țelină, apoi morcovii. Ulterior, se spală și aceștia foarte bine și se taie în rondele.
De asemenea, se curăță ceapa și usturoiul și se feliază. La fel se procedează și cu ardeii iuți, dar și cu hreanul. Totodată, se spală și frunzele de țelină, dar și cele de vișin.
Acum, se pune pe foc o oală cu cinci litri de apă și se lasă să fiarbă. Mai departe, se adaugă sarea, se oprește focul și se amestecă până când se dizolvă sarea. Se lasă saramura să se răcească, după care se pun piperul și boabele de muștar.
Se ia borcanul și se adaugă frunzele de vișin, câteva rondele de ceapă, trei bastonașe de hrean, apoi se pune un strat de buchețele de conopidă. Deasupra lui, se presară ceapă și usturoi, apoi se adaugă câteva rondele de morcovi și felii de țelină.
De asemenea, se pune și hrean în spațiile goale. Când s-a umplut borcanul, se pun bastonașele de hrean și bețele de mărar, în cruce, așa încât conopida să stea fixă.
Acum, se toarnă saramura. În final, borcanele cu conopidă se acoperă cu capace și se depozitează într-un loc răcoros. În primele trei zile, acestea se întorc zilnic cu capul în jos și se agită puțin, după aceea se mai întorc încă de două ori, la distanță de circa trei zile. Spor la treabă!