Ce fierbe mai repede: cartoful sau morcovul? Când trebuie să le adaugi de fapt în ciorbă dacă vrei să iasă moi și gustoase

Sfaturi utile pentru prepararea legumelor

Scris de: Oana Matei

09 Apr. 2023

Ce fierbe mai repede: cartoful sau morcovul? Când trebuie să le adaugi de fapt în ciorbă dacă vrei să iasă moi și gustoase

Deși pare simplu să prepari o ciorbă sau o supă de legume, cu sau fără carne, este esențial să cunoști câteva reguli în ceea ce privește ordinea de preparare a ingredientelor. Nu este nimic complicat, doar că unele legume fierb mai repede, decât altele. Pentru a nu risca să se facă terci sau să rămână nefierte, îți vom arăta în ce ordine se adăugă legumele în ciorbă sau în supă.

Sfaturi pentru fierberea legumelor

În general, regula „bunicii” este valabilă în ceea ce privește ordinea de fierbere a legumelor: legumele care cresc în pământ, fierb începând în apă rece, cele care cresc deasupra pământului, în apă clocotită. 

Acest lucru se datorează faptului că rădăcinoasele (cartofi, morcovi, țelină, păstârnac, etc) sunt legume fibroase, tari și au nevoie de o gătire lungă și lentă pentru a se înmuia, în timp ce, legumele care cresc la lumina soarelui (spanac, mazăre, dovlecei, fasole verde, etc.) sunt mai fragede și ar trebui să fie fierte pentru un timp mai scurt pentru a preveni dezintegrarea.

Ce fierbe mai repede: cartoful sau morcovul?

Dacă ai fiert orice legumă verde ( păstăi de fasole verde, broccoli, mazăre, spanac, etc.), după ce le-ai scurs, scufundă-le imediat în apă cu gheață, astfel încât să păstreze o culoare frumoasă verde închis și să prevină oxidarea. Cu toate acestea, de la această regulă, există excepții: cartofii se fierb în apă rece, dacă sunt gătiți în coajă, dar dacă sunt decojiți și tăiați în bucăți mici se fierb începând în apă deja fierbinte (altfel absorb multă apă).

Vezi și Trucul pentru cea mai bună supă de pui. Ce trebuie să faci cu legumele înainte. E foarte important

Mazărea și fasolea păstăi trebuie să fie înmuiate în apă fierbinte (altfel se înnegresc), în timp ce fasolea boabe, lintea și năutul se fierb începând în apă rece (altfel rămân tari).

Când fierbi legume, adaugă puțină sare la început, pentru că legumele absorb sarea și vor avea un gust mai bun. La sfârșitul preparării mâncării se adaugă restul de sare. Excepție fac mazărea și sfecla roșie, în cazul mazării se prelungește timpul de fierbere, iar în cel al sfeclei roșii, se pierde gustul.

Când se adaugă roșiile în ciorbă?

Roșiile se pun întotdeauna, la sfârșit, după ce au fiert celelalte legume. Roșiile sunt legume acide și pot încetini sau opri fierberea celorlalte legume. Este valabil și pentru produsele din roșii, cum ar fi sucul de roșii, bulion, paste de tomate, etc.

Legumele își păstrează mai bine savoarea dacă se fierb în puțină apă, cât să fie acoperite.

De reținut:

La prepararea ciorbei sau supei, inițial se pun la fiert rădăcinoasele, după 10-15 minute, cartofii iar după ce au fiert toate legumele, se adaugă roșiile.

Vezi și Fructe și legume care se mănâncă cu coajă. Și tu le-ai consumat greșit până acum VIDEO

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
9.8 6 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *