Ce greutate trebuie să ai, în funcție de vârstă și înălțime. Așa se calculează corect

Acestea sunt intervalele de referință pentru femei și bărbați

Scris de: Daoud Andra

17 Nov. 2022

Ce greutate trebuie să ai, în funcție de vârstă și înălțime. Așa se calculează corect

Greutatea este un subiect care le preocupă atât pe femei, cât și pe bărbați, în egală măsură. Dincolo de aspectul fizic al corpului, a te menține într-un anumit interval de greutate te ajută să fii sănătos și să eviți anumite afecțiuni care sunt asociate cu surplusul de kilograme. Cum se calculează corect ce greutate trebuie să ai, în funcție de vârstă, înălțime și sex.

Cum calculezi ce greutate trebuie să ai

Din ce în ce mai mulți oameni sunt preocupați de felul în care se simt și în care arată. Pe măsură ce timpul trece, poate deveni dificil să te menții la o anumită greutate, iar motivele sunt multiple. Odată cu înaintarea în vârstă, metabolismul devine mai lent și kilogramele acumulate dispar din ce în ce mai greu. Fiecare persoană are o anumită greutate la care se simte bine, iar dacă depășește acel prag, încep să apară problemele.

Kilogramele în plus duc la dificultăți de mișcare, disconfort, probleme cu articulațiile și chiar o serie de afecțiuni asociate. Este greu de spus care este greutatea ideală pentru femei și bărbați, pentru că aceasta se calculează după mai multe criterii. În primul rând, este IMC (indicele de masă corporală), o formulă de calcul recunoscută și de Organizația Mondială a Sănătății. Însă aceasta reprezintă un raport în funcție de care o persoană poate fi catalogată drept subponderală, normaponderală, supraponderală sau obeză.

Citește și: Dieta care o menține pe Regina Letizia tânără și slabă, la 50 de ani. Schimbarea apare atât în greutate, cât și în aspectul pielii

Pentru a calcula însă greutatea pe care trebuie să o ai, trebuie să ții cont de mai multe criterii. În afară de înălțime și greutate, trebuie să se țină cont și de sex. Femeile și bărbații au densitatea oaselor diferită, la fel și procentul de masă musculară. Din acest motiv, intervalele de referință sunt diferite la femei și bărbați. Așa arată tabelele cu greutatea ideală pentru femei și bărbați:

Ce greutate trebuie sa ai in functie de varsta si inaltime

Ce greutate trebuie sa ai in functie de varsta si inaltime

Ce este IMC și cum se calculează

Indicele de masă corporală (IMC) este recomandat de OMS ca valoare de referință, mai ales că oferă un interval confortabil de analiză, nu o cifră fixă. IMC se calculează împărțind greutatea în kilograme la înălțime în metri și ridicat totul la pătrat. Potrivit OMS, valorile pot fi interpretate astfel:

  • 18,49 sau mai puțin – Subponderal;
  • 18,5-24,9 – Greutate normală;
  • 25,0-29,9 – Supraponderal;
  • 30,0- 34,9 – Obezitate gradul I;
  • 35,0-39,9 – Obezitate gradul II;
  • 40,0 sau mai mult – Obezitate gradul III

Principala critică adusă acestei metode de calcul este că nu ia în considerare procentul de grăsime și pe cel de masă musculară din organism. Astfel au apărut și alte metode de calcul, care să fie mai relevante în raport cu scopul pentru care se realizează calculul. Astfel a apărut o formulă care calculează indicele adipozității corporale, IAC. Acesta se calculează prin raportul dintre circumferința șoldurilor și înălțime. IAC a fost studiată pe populații hispanice și afro-americane.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Motivul pentru care Diana Munteanu este singură, la 45 de ani
7 7 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *