Greutatea este un subiect care le preocupă atât pe femei, cât și pe bărbați, în egală măsură. Dincolo de aspectul fizic al corpului, a te menține într-un anumit interval de greutate te ajută să fii sănătos și să eviți anumite afecțiuni care sunt asociate cu surplusul de kilograme. Cum se calculează corect ce greutate trebuie să ai, în funcție de vârstă, înălțime și sex.
Din ce în ce mai mulți oameni sunt preocupați de felul în care se simt și în care arată. Pe măsură ce timpul trece, poate deveni dificil să te menții la o anumită greutate, iar motivele sunt multiple. Odată cu înaintarea în vârstă, metabolismul devine mai lent și kilogramele acumulate dispar din ce în ce mai greu. Fiecare persoană are o anumită greutate la care se simte bine, iar dacă depășește acel prag, încep să apară problemele.
Kilogramele în plus duc la dificultăți de mișcare, disconfort, probleme cu articulațiile și chiar o serie de afecțiuni asociate. Este greu de spus care este greutatea ideală pentru femei și bărbați, pentru că aceasta se calculează după mai multe criterii. În primul rând, este IMC (indicele de masă corporală), o formulă de calcul recunoscută și de Organizația Mondială a Sănătății. Însă aceasta reprezintă un raport în funcție de care o persoană poate fi catalogată drept subponderală, normaponderală, supraponderală sau obeză.
Pentru a calcula însă greutatea pe care trebuie să o ai, trebuie să ții cont de mai multe criterii. În afară de înălțime și greutate, trebuie să se țină cont și de sex. Femeile și bărbații au densitatea oaselor diferită, la fel și procentul de masă musculară. Din acest motiv, intervalele de referință sunt diferite la femei și bărbați. Așa arată tabelele cu greutatea ideală pentru femei și bărbați:
Indicele de masă corporală (IMC) este recomandat de OMS ca valoare de referință, mai ales că oferă un interval confortabil de analiză, nu o cifră fixă. IMC se calculează împărțind greutatea în kilograme la înălțime în metri și ridicat totul la pătrat. Potrivit OMS, valorile pot fi interpretate astfel:
Principala critică adusă acestei metode de calcul este că nu ia în considerare procentul de grăsime și pe cel de masă musculară din organism. Astfel au apărut și alte metode de calcul, care să fie mai relevante în raport cu scopul pentru care se realizează calculul. Astfel a apărut o formulă care calculează indicele adipozității corporale, IAC. Acesta se calculează prin raportul dintre circumferința șoldurilor și înălțime. IAC a fost studiată pe populații hispanice și afro-americane.