Călcatul hainelor poate fi o activitate solicitantă, mai ales dacă avem de-a face cu materiale dificile. Unele țesături se calcă foarte greu, în timp ce cu altele trebuie să avem mare grijă, pentru a nu arde materialul. Ce haine se calcă pe dos și cum să faci pentru a le netezi mai ușor? Trucuri pentru a-ți simplifica munca.
Fierul de călcat este un ajutor de nădejde atunci când vrem să netezim hainele pe care urmează să le purtăm, dar și să le dezinfectăm. Din acest motiv, unele persoane calcă inclusiv prosoapele și lenjeriile de pat. Atunci când sunt supuse la temperaturi ridicate, țesăturile sunt dezinfectate și ne asigurăm că vor fi perfect curate când intră în contact cu pielea.
Nu toate hainele sunt însă ușor de călcat, iar unele dintre ele reprezintă o provocare chiar și pentru cei mai pricepuți. În funcție de material, unele rufe pot fi dificil de călcat. Pentru a-ți ușura munca, poți apela la diverse trucuri.
În funcție de materialul pe care urmează să îl calci, fierul va fi setat la temperatura optimă. Materialele delicate precum mătasea sau voalul se calcă la temperaturi mai joase, iar bumbacul și inul la temperaturi mai mari.
Stropește hainele pe care urmează să le calci cu apă din belșug. Nu te baza doar pe aburul scos de fierul de călcat, ci folosește un recipient cu pulverizator pentru a stropi hainele.
Citește și: Ce să pui pe masa de călcat, înainte să-ți calci hainele. Rufele tale vor arăta impecabil, trucul genial
Un truc de mare ajutor este să învelești masa se călcat în folie de aluminiu, apoi să pui husa. Staniolul are capacitatea de a reflecta căldura, iar hainele se vor călca mai ușor, pentru că vine căldura atât de sus în jos, cât și de jos în sus.
Atunci când vine vorba despre hainele delicate, este mai bine să le calci pe dos. Rufele care au imprimeuri, inserții sau diferite accesorii aplicate se vor călca obligatoriu pe dos. De asemenea, hainele închise la culoare este bine să fie călcate pe dos, pentru a preveni decolorarea.
În plus, acestea pot căpăta un aspect lucios pe care nu ne dorim să îl vedem, de aceea este mai bine să le întoarcem pe dos. Hainele din mătase sau din materiale delicate pot fi călcate fie pe dos, fie punând o pânză deasupra, pentru a le proteja. În acest fel, materialul nu va intra în contact direct cu talpa fierului de călcat.
Citește și: Uită de balsamul de rufe. Ce să pui în fierul de călcat pentru ca hainele tale să miroasă demențial
Hainele bebelușilor ar trebui să fie călcate pe dos, pentru a elimina microbii. Rufele pe care le poartă copiii mici trebuie să fie perfect curate și dezinfectate atunci când intră în contact cu pielea lor sensibilă.
Alte materiale care se calcă obligatoriu pe dos sunt: