Ce haine se spală la 60 de grade Celsius. Greșeala pe care o fac multe persoane. Singurele articole care se bagă la mașina de spălat la această temperatură

La ce temperatură se spală hainele în funcție de tipul țesăturii
Ce haine se spală la 60 de grade Celsius. Greșeala pe care o fac multe persoane. Singurele articole care se bagă la mașina de spălat la această temperatură

Deși mașina de spălat ne ușurează viața foarte mult, există anumite reguli pe care trebuie să le respectăm atunci când punem diverse articole la spălat. Din dorința de a se curăța cât mai bine, mulți oameni spală hainele la 60 de grade. Acest lucru este însă greșit, întrucât doar anumite articole trebuie spălate la această temperatură. Iată care sunt singurele haine pe care ar trebui să le spălăm la 60 de grade Celsius.

Ce haine se spală la 60 de grade Celsius

Specialiștii ne recomandă să spălăm articolele la temperatura afișată pe eticheta acestora. Spălarea hainelor la o temperatură mai mare nu numai că de multe ori nu este mai eficientă decât dacă le-am spăla la o temperatură joasă, ci poate deteriora țesătură și le poate decolora.

Hainele sunt confecționate din diverse materiale și au diferite culori, lucru esențial de știut înainte de a le pune la spălat. De exemplu, hainele negre se spală de regulă în apă mai rece – până la 15 grade Celsius daca sunt confecționate dintr-un material precum lâna, deși de obicei se spală undeva în jurul a 30-40 de grade.

Culorile mai deschise în schimb se spală în apă mai caldă (până la 60 de grade pentru materialele de bumbac). Atunci când speli la temperaturi joase, hainele își menţin culoarea, nu se deformează și se uzează mai puţin.

În plus, temperaturile joase sunt la fel de eficiente ca cele ridicate, cu condiţia să ai o mașină de spălat performantă și un detergent eficient. De asemenea, spălarea hainelor la temperaturi mai joase îți va reduce considerabil și consumul de energie electrică.

Dar care sunt, mai exact, articolele care se spală la o temperatură de 60 de grade? Ei bine, conform specialiștilor, este indicat să speli la această temperatură doar articolele care trebuie dezinfectate, cum ar fi lenjeria de pat, prosoapele de baie și bucătărie, hăinuțele bebelușilor sau articolele foarte murdare, cu pete. Restul articoleleor pot fi spălate foarte bine la 30-40 de grade.

Citește și: „De câte ori poți purta hainele între spălări. Greșeala uriașă pe care o fac mulți români

Ce temperatură folosim la spălat, în fucție de tipul hainelor

  • 20 de grade Celsius: temperatura la care putem spăla rapid, cu detergent lichid, o cantitate mică de rufe cu grad redus de murdărie. Utilizând acest program vei economisi energie.
  • 30 de grade Celsius: este temperatura potrivită pentru rufele puțin murdare, colorate sau delicate. Este cea mai eficientă temperatură din punct de vedere al consumului de energie pentru folosirea detergenților sub formă de pudră. Acești detergenți se dizolvă bine în apă rece. Însă poți opta și pentru un detergent lichid pentru o eficiență maximă.
  • 40 de grade Celsius: este cea mai utilizată temperatură, fiind potrivită pentru cele mai multe dintre țesături: bumbac, vâscoză, sintetice, lână.
  • 50 de grade Celsius: este temperatura potrivită pentru țesăturile din amestec poliester/bumbac. O poți folosi și pentru îndepărtarea petelor de pe rufe.
  • 60 de grade Celsius: la această temperatură poți spăla articole precum lenjerii de pat, prosoape, fețe de masă rezistente din bumbac, hainele bebelușilor sau artilolele foarte murdare.
  • 90 de grade: este temperatura pe care probabil o vei folosi cel mai rar. Este utilizată în mod normal la spălarea foarte murdare, cu pete persistente. Aceasta are însă și un dezavantaj: în timpul unui ciclu de spălare la 90 de grade se consumă foarte multă energie.

Citește și: De ce nu trebuie să speli hainele la 40 de grade. Motivul nebănuit

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
10 4 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *