Una dintre cele mai des întâlnite zicale din limba română este ”câinii latră, ursul merge”. Deși originea ei este incertă, se spune că ar proveni de la o expresie foarte asemănătoare, întâlnită la alte popoare: ”câinii latră, caravana trece”. Iată care este, mai exact, semnificația zicalei “câinii latră, ursul merge”.
Proverbele și zicalele românești sunt adesea hazlii, însă fiecare dintre ele are la bază înțelepciunea populară transmisă prin viu grai. Una dintre cele mai populare expresii cu tâlc din limba română este ”câinii latră, ursul merge”, despre care se spune că ar proveni de la o altă expresie întâlnită în special în culturile din Orientul Mijlociu sau Asia de Sud: ”câinii latră, caravana trece”.
Te-ar putea interesa și: Ce înseamnă, de fapt, expresia “A face cu ou și cu oțet”. Milioane de români nu știu sensul corect
Caravana era un mijloc de transport destul de des întâlnit în deșert. Taberele nomade puteau fi ușor observate prin faptul că oamenii își așezau corturile în cerc astfel încât în centrul taberei să poată sta animalele. Când caravanele treceau prin dreptul acestor așezări, câinii începeau să latre. Cămilele își continuau nestingherite drumurile.
În limba turcă, spre exemplu, se spune ”it ürür, kervan yürür”, iar în engleză o găsim sub forma ”the dog barks, but the caravan goes by”. De-a lungul timpului, zicala a fost adaptată diferitelor limbi și culturi, astfel că ea face parte acum din folclorul global.
În esență, expresia face referire la perseverența în fața greutăților. Ideea centrală este aceea că, indiferent de zgomotul sau ostilitatea din jur, oamenii sau lucrurile pot să-și continue cursul fără să fie afectate.
Mai exact, această zicală ilustrează faptul că o persoană puternică și hotărâtă nu este afectată de vorbele critice sau de opoziția celor din jur. Cu alte cuvinte, nu trebuie să te lași descurajat sau să te oprești din drumul tău, indiferent de ceea ce spune lumea.
Te-ar putea interesa și: Ce înseamnă, de fapt, expresia “A da sfoară în țară”. Detaliul pe care mulți români nu-l știu
La fel ca și ursul, oamenii siguri pe ei, puternici, nu sunt deranjați de vorbele unora care nu au altceva mai bun de făcut decât sa comenteze și sa bârfească despre cei din jur.
Sunt însă și oameni care asculta “lătratul câinilor” și încearcă sa se schimbe, pentru a le face pe plac. Însă în realitate, ei nu fac altceva decât să urmeze cursul pe care alții li-l dictează, pierzându-și astfel o parte din personalitatea lor.