Ce înseamnă cifrele 0, 1, 2 și 3 de pe ouă. Semnificația pentru fiecare în parte. Detaliul major la care trebuie să fii atent, înainte să le cumperi

Care sunt cele mai sănătoase ouă din comerț
Ce înseamnă cifrele 0, 1, 2 și 3 de pe ouă. Semnificația pentru fiecare în parte. Detaliul major la care trebuie să fii atent, înainte să le cumperi

Ouăle sunt unul dintre alimentele de bază ale românilor, iar cele pe care le regăsim în comerț au înscripționate pe ele câte un cod. Probabil că și tu știi faptul că respectivele coduri furnizează consumatorilor o serie de informații, printre ele regăsindu-se cele legate de metodele de creștere a găinilor sau județul din care provin acestea. Ce înseamnă cifrele 0, 1, 2 și 3 de pe ouă.

Ce înseamnă cifrele 0, 1, 2 și 3 de pe ouă. Semnificația pentru fiecare în parte

Codul inscripționat pe ouăle pe care le cumpărăm poate furniza informații esențiale pentru a face o alegere sănătoasă și conștientă. Conform Autorității Naționale Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, acest cod oferă detalii cu privire la metodele de creștere ale găinilor, precum și informații despre locația fermei și numărul exploatației.

Așadar, prima cifră inscripționată pe ouă se referă la metoda de creștere a găinilor, iar pentru identificarea fiecărei metode sunt valabile 4 cifre, după cum urmează:

Cod 0 – se referă la găinile crescute în sistem ecologic. Ouăle provin de la găini crescute ecologic, care nu au fost hrănite cu furaje ce conțin aditivi, conservanți, coloranți sintetici, iar iarba pe care o mănâncă  nu găinile nu a fost tratată. Acestea sunt cele mai bune ouă.

Cod 1 – se referă la găinile crescute în sistem extensiv. Mai exact, ouăle provin de la găini crescute în aer liber, într-un spațiu minim de 4 metri pătrați, stau toată ziua în aer liber, însă seara sunt ținute în hale. Hrana acestor păsări nu este certificată ecologic.

Cod 2 – face referire la găinile crescute la sol. Ouăle au fost depuse de găini crescute la sol, în hale. Aceste păsări nu au parte de lumină naturală.

Cod 3 – se referă la găinile crescute în baterii autorizate de către Uniunea Europeană. Ouăle provin de la găini ce trăiesc în condiții de captivitate, în cuști și nu văd lumina zilei. Alimentația păsărilor se bazează pe cereale și șroturi de soia.

Această informație este esențială pentru a face alegerea corectă și pentru a înțelege modul în care a fost crescută găina care a produs oul. Potrivit specialiștilor, primele două categorii de ouă sunt cele mai sănătose. 

Ce reprezintă celelalte coduri inscripționate pe ou

Însă cele prezentate mai sus nu sunt singurele caractere inscripționate pe ouăle pe care le găsim în comerț. Este un întreg cod care urmează cifrelor menționate mai sus.

Așadar, prima cifră ne vorbește despre metoda de creștere a găinilor. Următorul cod este format din litere și face referire la codul României. Al treilea cod se referă la județ, iar ultimul număr este acordat exploatațiilor din care provin ouăle și se începe cu 001.

Iată un exemplu: „0ROIS001”

Acest cod poate fi descifrat astfel:

  • Metoda de creștere a găinilor;
  • IS – codul județului Iași;
  • 001 – codul de identificare.

Citește și: „Cât timp se țin ouăle la fiert pentru a rămâne moi. Trucul pe care trebuie să-l știi

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Cine este Manfred Spendier, soțul Ancăi Dumitra din Las Fierbinți
7.1 7 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *