Ce înseamnă contract de comodat și ce trebuie să faceți dacă încheiați un astfel de act. Mai mult, mai jos, veți găsi și actele necesare care vă vor ajuta să semnați contractul final. Pentru cei care nu știu, vă prezentăm tot ce trebuie să știți despre clauze, ce rol are contractul de comodat, dar și care sunt obligațiile părților.
Ce înseamnă contract de comodat și ce presupune actul
Contractul de comodat reprezintă o modalitate prin care o persoană poate să ofere spre folosință diferite bunuri, în mod gratuit. Asta, cu obligația ca cealaltă persoană să restituie bunurile respective la data scadentă. În cazul în care vreți să apelați la un contract de comodat, trebuie să știți toate regulile, asta pentru a nu ajunge să pierdeți bunuri importante.
Aspecte legale ale unui contract de comodat
Contractul de comodat este reglementat de art. 2146 din Noul Cod Civil ca fiind un tip de contract de împrumut, cunoscut sub denumirea de împrumut de folosință.
„Conform legislației, contractul de comodat reprezintă o formă de împrumut, cu titlu gratuit, prin care partea numită comodant transferă spre folosință un bun altei părți, numite comodatar. Cu alte cuvinte, comodatarul poate folosi în mod gratuit bunurile transferate de către comodant prin întocmirea contractului de împrumut, fie că e vorba de un autoturism sau de folosirea unei locuințe ca sediu social”, explică specialistul în domeniu.
O conservă de ton pare uneori ultima soluție când nu ai altceva în frigider. Dar adevărul e că poate fi începutul unei mese delicioase, rapide…
Caracteristici pe care trebuie să le respecte contractul de comodat. Atenție!
Este gratuit deoarece comodatarul nu este obligat să plătească contravaloarea bunului pe care îl folosește. De altfel acesta este și motivul pentru care mulți apelează la un astfel de contract.
Este unilateral- asta pentru că odată încheiat, creează obligații pentru comodatar.
Este real deoarece este încheiat prin acord de voință și este predat bunul care urmează să fie folosit de către comodatar.
Tipuri și obiectul contractului de comodat. În funcție de bunuri, tipurile de contracte de comodat pot fi:
Bunuri imobile (exemple: apartamente, vile etc.)
Autoturisme (care intră în categoria bunurilor mobile)
Bunuri mobile (exemple: electrocasnice, obiecte de mobilier etc.)
Bunirile mai pot fi:
nefungibile, care nu pot fi înlocuite cu alte bunuri cu scopul de a executa o obligație, iar aici ne putem referi la case sau terenuri
fungibile, care pot fi înlocuite cu alte bunuri, fără ca prin aceasta să se consume substanța lor sau să fie înstrăinate, precum obiectele de mobilier
Ce condiții trebuie să îndeplinească un contract de comodat
„Conform legislației, un contract de comodat este considerat valid numai dacă îndeplinește următoarele condiții: Este predat spre folosință bunul care face obiectul contractului;
Părțile implicate (comodant și comodatar) au capacitatea să întocmească acte de administrare în momentul în care încheie contractul;
Ce înseamnă contract de comodat
Ambele părți trebuie să cadă de comun acord asupra termenilor prevăzuți în contract deoarece în acest mod este realizat acordul de voință, una dintre principalele caracteristici ale contractului de comodat”, ami explică specialistul în domeniu.
Acte necesare pentru a încheia un contract de comodat. Actele necesare la încheierea contractului de comodat:
Actul de proprietate;
Actele de funcționare, pentru persoanele juridice.
Pentru bunurile mobile sau imobile sunt necesare următoarele acte:
Actul de identitate (comodant și comodatar);
Dacă este vorba despre un autovehicul sunt necesare următoarele acte:
Actul de identitate (comodant și comodatar);
Talonul și cartea de identitate a mașinii;
Certificat fiscal eliberat de DITL (Direcția de Impozite și Taxe Locale);
Pentru persoane juridice: act constitutiv, hotărâre AGA (Adunarea Generală a Acționarilor);
Opțional, acordul firmei de leasing, în cazul în care comodantul deține autoturismul prin contract de leasing.